MILANOVIĆ JE U PRAVU: Izetbegović samo kupuje vrijeme. Odbio je dijalog i sa Srbima

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odgovorio je predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću na njegov poziv da se obrati na sjednici entitetskog parlamenta.

“Zahvaljujem se na Vašem pozivu da se obratim na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na temu političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini. Kao što znate, ja sam član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i na tom tijelu smo već diskutirali o navedenoj temi i uvjeren sam da ćemo i nastaviti jer blokada koja je bespotrebno nametnuta nikome ne donosi dobro. ‘Iznalaženje najprihvatljivijih rješenja za državu Bosnu i Hercegovinu’ stvar je državnih institucija, a ne entitetskih i može biti razmatrano samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i ostalim nadležnim državnim institucijama”, navodi Izetbegović u svom pismu Čubriloviću.

Dodaje da Stranku demokratske akcije u NSRS-u predstavlja “niz veoma iskusnih i sposobnih dužnosnika koji mogu dati konstruktivan doprinos rješavanju situacije u kojoj se kao društvo i država nalazimo, ali samo u dijelu koji se odnosi na entitet RS”.

“Svi mi u SDA želimo što skoriji izlazak iz krize, i vidimo ga u jednostavnoj formuli. Sve što je potrebno jeste da nitko ne dovodi u pitanje neupitne vrijednosti i kategorije – Ustav Bosne i Hercegovine, presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Europskog suda za ljudska prava, Daytonski mirovni sporazum, uključujući i nezaobilaznu poziciju Visokog predstavnika, Europsku konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama te da ne diskriminiramo jedni druge na etničkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

Stoga Vam predlažem da već na idućoj sjednici kao prvi korak u ovom smjeru stavite van snage neustavni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a te zaključke kojima se krši Daytonski mirovni sporazum i podriva ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Upravo su odustajanje od blokada i povlačenje neustavnih zakona i zaključaka osnovni preduvjeti za poboljšanje aktualne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini”, zaključuje Bakir Izetbegović u pismu Nedeljku Čubriloviću.