MIKULIĆ: Paradoksalno je da ostanak stranih sudaca podržavaju oni koji najviše ističu državnost BiH, stav RS razumljiv i legitiman

Kao i sve drugo u Bosni i Hercegovini, novonastala kriza se mora promatrati u određenom kontekstu. U ovom slučaju se radi o tome da su ovlasti sa Republike Srpske na državnu razinu prenesene 84 puta, od čega su dogovorena samo tri prijenosa. Dakle, čak 81 put su se nadležnosti prenosile čistom primjenom sile, odnosno nametanjem promjena izvornoga Daytonskoga sporazuma, rekao je Martin Mikulić, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF), komentirajući za Hrvatski Medijski Servis najavu izlaska dužnosnika Republike Srpske iz institucija BiH sve dok strani suci ne napuste Ustavni sud BIH.

Mikulić napominje da je potrebno uvažiti i činjenicu da reguliranje pitanja javne imovine u daytonskome Ustavu nije navedeno kao nadležnost institucija BiH, što samim time, kako kaže, pripada entitetima.

-Imajući to sve na umu, ovaj potez SNSD-a odnosno zajednički stav predstavnika RS-a smatram posve razumljivim i legitimnim, rekao je Mikulić.

Ostanak stranaca zagovaraju oni koji ne žele u EU

Predsjednik HSPF-a drži da se za ostanak stranaca u Ustavnom sudu BiH mogu zalagati samo oni koji se protive suverenoj, neovisnoj i održivoj BiH.

-Nadalje, samo postojanje stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH duboko dovodi u pitanje suverenost ove zemlje, zbog čega je i u Mišljenju Europske komisije naznačeno kako se to pitanje mora riješiti ukoliko BiH želi nastaviti svoj europski put. Prema tome, za ostanak stranih sudaca u sastavu Ustavnog suda BiH se mogu zalagati samo oni koji se protive suverenoj, neovisnoj i održivoj BiH, kao i oni politički akteri koji očigledno ne žele biti dio Europske unije. Paradoksalno je da ostanak stranih sudaca podržavaju oni koji inače najviše ističu državnost BiH, rekao je Mikulić.

Neprincipijelno, nezrelo i licemjerno

Odgovarajući na upit o reakcija političkog Sarajeva na potez dužnosnika iz RS Mikulić ističe da je ona i ovaj put očekivana – neprincipijelna, nezrela i licemjerna.

-Prizivanjem intervencionizma međunarodne zajednice zapravo otvoreno predaju politički subjektivitet BiH u ruke stranaca. Pozivaju se na vladavinu zakona, a dovoljno je podsjetiti da su upravo s tih adresa u federalnom parlamentu pokušali promijeniti Izborni zakon koji je na državnoj razini ili recimo kako gromoglasno šute na protuzakonito slanje veleposlanice u Češku. Groteskno je i kada poštivanje Ustava i Ustavnog suda traže oni koji kontinuirano odbijaju implementirati Odluku u predmetu Ljubić te koji brutalno krše i podrivaju natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti naroda, kazao je Mikulić.

Prilika za katarzu

Mikulić, koji je i predsjednik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, u izjavi za HMS kaže da su intervencionizam međunarodne zajednice i bošnjački hegemonizam glavni krivci za odbojnost Hrvata i Srba prema ovakvoj Bosni i Hercegovini. Smatra da istupanje srpskih dužnosnika iz institucija BiH može biti prilika za katarzu i vraćanje na put održive BiH.

-Može se zaključiti kako je ovo samo još jedan u nizu dokaza da BiH već dugo ne počiva na zdravim temeljima. Intervencionističko eksperimentiranje međunarodne zajednice u kombinaciji sa bošnjačkom hegemonističkom politikom rezultiralo je odbojnošću Srba i Hrvata prema ovakvoj BiH. Zbog toga ovo vidim kao šansu za svojevrsnom katarzom, redefiniranjem odnosa i vraćanjem na put održive i funkcionalne Bosne i Hercegovine koja se može ostvariti jedino dosljednim i sveobuhvatnim poštivanjem već spomenutog načela konstitutivnosti i suverenosti naroda. Sve drugo vodi do konačnog raspada, rekao je Mikulić.

Podsjećamo, nakon odluke Ustavnog suda BiH da entiteti ne mogu biti vlasnici zemlje, stavljajući to pitanje u nadležnost BiH, politički predstavnici Republike Srpske najavili su izlazak iz institucija BiH do odlaska stranaca iz Ustavnog suda BiH, čime je na snazi još jedna u nizu političkih kriza u BIH.