Published On: Pet, tra 26th, 2013

MIKULIĆ: Budimir nema pravo na imunitet u polju krivičnog gonjenja

Ministar pravosuđa FBiH u protuustavnoj Vladi FBIH,  Zoran Mikulić potvrdio je ranije novinarima da Budimir ne može imati imunitet od krivičnog gonjenja, te da može biti uhićen, što je i učinjeno, to jeste da ne može biti zaštićen imunitetom.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je informaciju da je danas uhićen predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).
Među uhićenima spominju se i imena Hidajeta Halilovića, predsjednika Povjerenstva za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, Sauda Kulosmana, predsjednika Jedinstvene organizacija boraca (JOB), dok je Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH još u bijegu. Prema posljednjim informacijama, uhićeno je ukupno 19 osoba.
U današnjoj akciji saslušan je i sam Budimir, ali nije uhićen jer se pozvao na imunitet. No, Budimir nema imunitet od krivične odgovornosti, koja mu prijeti zbog primanja mita za pomilovanja osuđenika za najteža krivična djela u više od 100 slučajeva. Naime, sarajevski Avaz navodi kako prema Zakonu o pomilovanjima FBiH predsjednik i potpredsjednici Federacije, članovi Vlade Federacije, kao i članovi županijskih vlada, mogu se pozvati na imunitet jedino od građanske odgovornosti.
Pored Budimira, pripadnici SIPA-e su uhitili su Petra Barišića, savjetnika predsjednika FBiH za pitanja branitelja i umirovljenog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hidajeta Halilovića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, Sauda Kulosmana, predsjednika Jedinstvene organizacija boraca (JOB), dok je Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH još u bijegu.
Ukupno je uhićeno 19 osoba. Pored, Budimira, Halilovića, Barišića, Kulosmana, uhićene su osobe inicijala A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M., Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž, a svi se terete da su počinili kaznena djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.
Nakon lišenja slobode, osumnjičene osobe će po završetku pretresa biti sprovedene u prostorije SIPA, gdje će ih ispitati Zajednički istražnog tima Tužiteljstva BiH, Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).