Published On: Uto, stu 21st, 2017

METKOVIĆ: Zbog graničnog prijelaza srušeno šest kuća, “jedini izlaz rušenje novih”

Sedamdesetak stanovnika Ulice Stjepana Radića u Metkoviću, kojima su se priključili i ostali građani, prosvjedovali su u subotu pokraj međunarodnog graničnog prijelaza u njihovoj ulici. Zbog ovog prijelaza srušeno je šest kuća, osam ih je ostalo s druge strane granice, u BiH, a stanovnici smatraju da je jedini izlaz iz situacije rušenje novih, javlja Hrvatska televizija.

Stanovnici koji su prosvjedovali tvrde da granični prijelaz izaziva prometni kolaps. Onemogućen im je, kažu, normalan prilaz obiteljskim kućama. Tvrde da ni vozilo Hitne pomoći ne može proći, baš kao ni vatrogasna vozila. Predlažu da se otkupe obiteljske kuće, njih pet, deset, petnaest – koliko procjena pokaže da je potrebno. U tom slučaju mogu se napraviti još dva, tri kolnička izlazna traka. Tada bi, kažu, promet bio normaliziran. Predlažu i izgradnju rotora na ulazu u grad.

Prijelaz je otvoren prije 12 dana. Od središta grada udaljen je oko 800 metara, a prve su kuće udaljene dvadesetak metara. Ako želi u Schengen, Hrvatska mora ispuniti određene standarde i na granici s Bosnom i Hercegovinom. Tako se u toj jednoj ulici u Metkoviću sprema novi granični režim.

Građani koji ondje žive smatraju da će, kad je priljev vozila velik, nastajati gužve i zastoji, a ponajviše strahuju od ljetnih mjeseci. Ipak je to jedan od najfrekventnijih graničnih prijelaza između Hrvatske i BiH, gdje godišnje prođe oko 510.000 vozila s milijun i 600.000 putnika. Ljeti samo u jednom danu ovuda prođe oko 1800 vozila sa 6550 putnika. Gužve se očekuju i za božićne i novogodišnje blagdane.

Novi granični prijelaz je, tvrde, pak, mjerodavni, izgrađen prema svim schengenskim standardima./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x