Published On: Ned, ožu. 25th, 2018

Metalnim palicama brutalno pretučen imam u Srbiji

Imam Hadži Hurem (Bor) džamije u Novom Pazaru Nezir efendija Salihović (63), koji je pretučen sinoć, nije životno ugrožen, potvrđeno je u Općoj bolnici u Novom Pazaru.

Salihović je fizički napadnut sinoć nakon jacije namaza (večernje molitve), na putu od džamije do kuće.

Dugogodišnjeg novopazarskog i imama Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, pri Rijasetu Islamske zajednice Srbije (IZS) , najvjeroJatnije su palicama udarala dva ili više napadača i nanijela mu tjelesne ozljede po glavi i tijelu.

Salihović je više sati bio bez svijesti, nalazi se u šok sobi i na njegovom licu su vidljive ozljede.

Dežurni kirurg Općebolnice (OB) u Novom Pazaru Kemal Brničanin je rekao da je Nezir Salihović dovezen kolima hitne pomoći i da je zadobio teške tjelesne ozljede, ali je izvan životne opasnosti.

“Ima ozljede lica, glave, grudnog koša, obe šake i oba koljena. Konstantiranje su ozljede prijeloma rebara, nagnječenje poglavine s potresom mozga. Pacijent, za sada, nije životno ugrožen, stabilan je, ali je komunikacija s njim onemogućena”, rekao je dopisniku Anadolu Agency(AA) Brničanin.

Kako je rekao novinarima sin ozlijeđenog, ef. Salihovića, napad se dogodio u ulici Miloša Obilića, nedaleko od Bor džamije, a ozlijeđenom imamu koji je ostao u besvjesnom stanju pritrčali su u pomoć prolaznici i susjedi i pozvali hitnu pomoć.

Policija je izašla na mjesto događaja i za sada nema informacija o identitettu napadača.

Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) je najoštrije osudio fizički napad na svog imama Nezira ef. Salihovića iz Novog Pazara i zamoli sve nadležne državne službe da, kako je navedeno, hitno reagiraju i poduzmu sve mjere u cilju rasvjetljavanja ovog mučkog napada na imama.

“Također osuđujemo bilo kakvo javno i medijsko optuživanje bazirano na osnovu zlonamjernih pretpostavki kojima se želi unijeti pomutnja među braćom i prijateljima u islamu i našoj zajednici. Potenciramo da nadležne službe hitno reagirju i javnost upoznaju sa stvarnim stanjem”, istaknuli su iz IZ Srbije.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka najoštrije osuđuje fizički napad na imama Nezira ef. Salihovića, navodeći da je on dugogodišnji ugledni imam u Novom Pazaru koji je poštovan širom Sandžaka i omiljen kod naroda.

“Očigledno je da se radi o dobro osmišljenom, planiranom i stručno izvedenom napadu sa ciljem da se izazovu podjele i sukobi među Bošnjacima. SDA Sandžaka osuđuje plasiranje svih laži i dezinformacija koje se u vezi ovog slučaja objavljuju u javnosti sa ciljem da se počinitelji ovog gnusnog nedjela zaštite”, istaknuli su iz SDA Sandžaka i zatražili od policije i tužiteljstva da hitno otkriju počinitelje ovog nedjela, te da građane upoznaju o svim detaljima vezanim za napad na imama.

Nezir ef. Salihović je na poziciji imama već 40 godina, predsjednik je Medžlisa IZ za Novi Pazar pri Mešihatu IZ Sandžaka i vrijedi za jednog od najstarijih i uglednih islamskih velikodostojnika.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS)./HMS/