Published On: Sri, kol 23rd, 2017

Meta napada u Barceloni je bila katedrala Sagrada Familia?

Islamistička skupina koja je izvela terorističke napade u Kataloniji, planirala je veće napade eksplozivom u Barceloni, potvrdio je pred sucem u Madridu Mohamed Houli Chemla, najmlađi od četvorice osumnjičenih islamista. Španjolska javna televizija RTVE tvrdi da je cilj bila katedrala Sagrada Familia.

Ozlijeđen je u eksploziji kuće u mjestu Alkanaru, gdje je policija pronašla 120 plinskih boca i eksplozivni materijal. U Maroku su uhićene tri osobe povezane s napadima. Među njima je distributer plinskih boca, koji je donedavno živio u gradiću Ripolju, gdje je živjela većina od 12 osumnjičenika. Ondje policija i dalje vrši premetačinu zgrada.

Španjolski sudac poslao dvojicu osumnjičenih za napade u Barceloni u zatvor

Sudac španjolskog visokog suda poslao je dvojicu od četvorice osumnjičenika za napad kombijem u Barceloni, Mohameda Houlija Chemlala i Drissa Oukabira u zatvor optuživši ih za članstvo u terorističkoj organizaciji i ubojstvo, prema presudi suda.

Treći osumnjičenik, Salih El Karib, koji je vodio internetski kafić u gradu Ripolliju gdje je većina od 12 osumnjičenika živjela, ostat će u pritvoru zbog daljnje istrage. Četvrti osumnjičenik Mohamed Aalla, bit će pušten na slobodu pod određenim uvjetima.

Dvojica od osumnjičenih pripadnika islamističke skupine koja je izvela napade u Kataloniji prošli tjedan rekli su sudcu kako je lokalni imam potaknuo napad, rekao je izvor upoznat sa njegovim svjedočenjem.

Abdelbaki Es Satty, bivši imam u gradu Ripolliju odakle su većina članova terorističke ćelije, poginuo je u eksploziji u kući noć prije nego što je izvršen napad kombijem u Barceloni dok je skupina pripremala eksploziv kako bi izvela veći napad.

U napadima prošli četvrtak u Barceloni i Cambrilsu ubijeno je 15 osoba jurećim kombijem i hladnim oružjem, a za napad je osumnjičena skupina od 12 muškaraca od kojih su četvorica ostali živi i izvedeni u utorak pred sud.
Chemlal (21) je najmlađi od četvorice koji je prvi izašao pred suca. On je ozlijeđen u noći na četvrtak u eksploziji kuće u mjestu Alcanar.

U Maroku uhićene 3 osobe povezane s napadima u Kataloniji – mediji

U Maroku su uhićene tri osobe povezane s napadima u Kataloniji nakon što je marokanska policija u Casablanci privela distributera plinskih boca koji je u katalonskom gradiću Ripollu bio susjed Younesu Abouyaaqoubu, bjeguncu ubijenom u ponedjeljak.

Marokanska policija uhitila je Hichama Ennadiha koji je raznosio stanarima plinske boce a prije odlaska u Maroko živio u Ripollu, gradiću gdje je živjela većina od 12 osumnjičenih za teroristički napad, piše španjolska novinska agencija EFE pozivajući se na izvor iz ministarstva unutarnjih poslova.

Ennadih je identificiran tijekom pretresa jednog stana u Ripollu, u Kataloniji, tijekom akcije katalonske policije. On je privremeno prebivao u stanu u kojem je mogao živjeti, ili kratko boravio Abouyaaqoub, glavni osumnjičeni za ubojstvo 14 osoba u Barceloni.

Katalonska policija je Abbouyaaqouba pronašla u ruralnom području 50 kilometara od Barcelone te ga ubila. On je prema istrazi bio vozač bijelog kombija kojim su pregaženi prolaznici na šetalištu u centru Barcelone. Ennadih, čiji brat također raznosi plinske boce za grijanje vode, živio je u istoj zgradi i bio susjed Abouyaaqoubu u Ripollu.

Šef katalonske policije je rekao kako je džihadistička ćelija bila sastavljena od 12 osoba, od kojih su četvorica ostala živa i uhićena, te da su planirali izvršiti napade eksplozivom.  Policija je pronašla oko 120 plinskih boca i materijal za pravljenje eksploziva u kući u kojoj je prošli tjedan došlo do slučajne eksplozije u kojoj su poginula dva osumnjičenika.

Šef katalonske policije rekao je u ponedjeljak kako je ćelija od 12 članova odgovorna za napade u Kataloniji razbijena no da će se istraga u međunarodnom okviru nastaviti. Chemlal je sucu rekao kako osim 12 osoba poznatih policija više nitko nije bio umiješan.

U Maroku su osim distributera plinskih boca uhićene još dvije osobe. U gradu Nadoru je priveden Nourine Oukabi, bratić Mousse i Drissa, zbog “veličanja terorizma” u Kataloniji. Moussu je policija ubila u gradiću Cambrils dok je Driss uhićen te u utorak izašao pred sudca. Policija provjerava da li je Nourine imao stvarnu namjeru napada na španjolsko veleposlanstvo u glavnom marokanskom gradu Rabatu.

Treća uhićena osoba u Maroku je muškarac koji je mogao imati veze sa Moussom. On je priveden u gradu Oujdi.

( politika24 / hrt )