Published On: Ned, lip 25th, 2017

Messijev rodni grad se priprema za glamurozno vjenčanje, a mnogi se pitaju zašto je izabrao to nesigurno mjesto

Mjesto vjenčanja bit će samo ulicu udaljeno od najsiromašnijih i najopasnijih gradskih kvartova.

Brojne zvijezde Barcelone pojavit će se na ceremoniji u gradu 300 kilometara udaljenom od Buenos Airesa, a među najavljenima su i Luis Suarez, Neymar, Gerard Pique sa suprugom Shakirom i mnogi drugi.

Luksuzni kompleks City Center u kojem će Messi ugostiti prijatelje nalazi se tik uz siromašni kvart iz kojeg je izrastao narko klan Los Monos.

“Messijev brak, kao i prisustvo kasina u komšiluku, metafora je nejednakosti”, kaže za AFP Carlos Del Frade, autor nekoliko knjiga o trgovini drogom u Rosariju.

Visoka stopa kriminala

Četiri stotine metara od neonskih svjetala City Centera 17. juna dvije osobe otvorile su vatru na četiri žene, članice klana Los Monos. U napadu je smrtno stradala Petrona Cantero (56), sestra Ariela Cantera, historijskog lidera Los Monosa, koji služi zatvorsku kaznu.

Nasilje povezano sa drogom odnijelo je u proteklih pet godina više od 1.000 života. Prošle godine se broj ubistava udvostručio u odnosu na nacionalni prosjek od sedam osoba na 100.000 stanovnika. I u naselju Las Flores, odmah iza kompleksa City Center, Los Monos “doslovno vlada”, kaže Del Frade.

Historijski, Rosario je dugo imao jaku radnu klasu, a danas je širenje nasilja utjecalo na nezaposlenost, tvrde politički analitičari i ekonomisti.

Messijev otac, metalski radnik koji je tu živio devedesetih godina, emigrirao je sa porodicom u Barcelonu 2000., usred ozbiljne ekonomske krize s kojom se Argentina tada suočavala.

Gradska vlast garantuje sigurnost

Danas vlast u Rosariju kaže da se, uprkos visokoj stopi kriminala, poznati gosti mogu osjećati sigurno.

“Rosario je spreman za vjenčanje”, kazala je gradska službenica Monica Fein za AFP. “Lionel se odlučio vjenčati ovdje jer je to njegov rodni grad i lijepo mu je tu, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da to i ostvarimo”.

Detalji sigurnosne operacije nisu poznati, a prošle sedmice lokalni zvaničnici su se susreli sa predstavnicima Messijeve porodice. Sve informacije o sastanku ostale su tajna, uključujući i lokaciju na kojoj je održan, a koja je promijenjena u zadnji trenutak kako bi se izbjegli mediji.

Objašnjeno je samo da je to “privatni događaj” i da pojedini gosti, ako žele privatne ture po Messijevom gradu, mogu ih dobiti ali pod određenim uslovima i uz jako osiguranje.

Zašto baš tu?

Neki od lokalnih stanovnika koji poznaju tamošnje ulice kažu da ne razumiju odluku fudbalske zvijezde koja zarađuje 70 miliona eura po sezoni da vjenčanje organizuje u tako nesigurnom mjestu. Ipak, sa velikom pažnjom prate sva dešavanja, baš kao da će svi oni biti pozvani. Stoga i znaju za promjene planova u posljednji momenat.

“Drugi hotel (Puerto Norte sa pet zvjezdica, gdje se proslava prvobitno trebala održati) nalazi se u mnogo ljepšem dijelu grada”, kaže uposlenik privatne firme koja se bavi obezbjeđenjem Ariel Vallejo.

On i sugrađani sanjaju da u najboljem svjetlu prikažu dijelove grada u kojem se rodio peterostruki osvajač prestižne nagrade Zlatna lopta.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare