Published On: Pon, ruj 20th, 2021

NOVALIĆ RAZGOVARAO S DELEGACIJOM SVJETSKE BANKE: “FBiH u ekonomskom smislu bilježi dobre rezultate, iako…”

“Federacija Bosne i Hercegovine u ekonomskom smislu bilježi dobre rezultate, iako pandemijski period još traje”, izjavio je federalni premijer Fadil Novalić tokom sastanka sa članovima delegacije Svjetske banke, na čelu sa regionalnom direktoricom za zapadni Balkan Lindom van Gelder.

Novalić je istakao da je Vlada FBiH donijela brojne direktne i indirektne mjere, kao što su transferi nižim nivoima vlasti, te zdravstvu i privredi.

“S bankama smo, u koordinaciji sa Agencijom za bankarstvo FBiH, dogovorili moratorijum na vraćanje kredita onim privrednim subjektima koji to nisu bili u stanju, a moratorijum je bio uveden i na poreske obaveze. Odlične rezultate postigli smo i oformivši Garantni fond. Možemo reći da je sada privredni oporavak sasvim izvjestan”, rekao je federalni premijer.

On je dodao da su ekonomski pokazatelji za osam mjeseci ove godine bolji nego u istom periodu 2019., kao do sada ekonomski najbolje godine, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Kako su rasli industrijska proizvodnja i izvoz, ocijenio je Novalić, proizilazi da je u pandemiji čak i povećana produktivnost. Međutim, u odnosu na početak pandemije, bilježi se broj od oko 4.500 manje zaposlenih.

“Sada je vrijeme da se vratimo prioritetnim reformama i zadacima. To su, prije svega, tranzicije u energetskom i zdravstvenom sektoru, te rješavanje ekoloških problema”, naglasio je Novalić.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare