Published On: Sat, Jul 2nd, 2016

MERKELOVA: Vidim europsku perspektivu Zapadnog Balkana


Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da je cilj Konferencije o Zapadnom Balkanu, u ponedjeljak u Parizu, da se pospješi približavanje zemalja te regije Europskoj uniji i na praktičan način osnaže stabilnost i mir u regiji.

Angela Merkel u ponedjeljak putuje u Pariz na skup na kojem će, pored domaćina Francuske, sudjelovati i premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Njemačke, kao i predstavnici Europske komisije , priopćila je njemačka vlada.

Kancelarka je rekla da i pored britanskog referenduma, vidi europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana koje još nisu pristupile Uniji.

“Da, vidim tu europsku perspektivu. To ce ići različitim brzinama. Hrvatska i Slovenija su već članice, ostali su započeli pregovore, a BiH je, na primjer, sada predala zahtjev za članstvo u EU. Ti koraci su, naravno, uvijek povezani s očekivanjima koje mi imamo, što se mora poboljšati u vodjenju vlasti iu pitanju vladavine prava i drugim područjima “, rekla je Merkel.

Merkel je podsjetila da je ideja o održavanju konferencija o Zapadnom Balkanu nastala na inicijativu njemačke vlade 2014. godine, uoči 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata, pošto “i danas ima mnogo nestabilnosti u regiji”.

“Zamisao je bila: Započet konferenciju o Zapadnom Balkanu koja će se u EU seliti iz zemlje u zemlju, i trudićemo se da te zemlje bolje srastu, a da se istovremeno, naravno, približe EU i tako potpuno praktično budu ojačani stabilnost i mir u tom regiji. Ovo je sada treća konferencija i mi u Parizu već možemo pogledate neke rezultate. Stoga mislim da je to dobar projekt “, rekla je Merkel.