Published On: Sub, lis 16th, 2021

Merkel u oproštajnom posjetu Turskoj, Erdogan se nada dobroj suradnji s novom vladom

Turska će nastojati održati dobru suradnju i s novom njemačkom vladom, rekao je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan primajući u oproštajni posjet “dragu prijateljicu” Angelu Merkel, sukreatoricu migrantskog dogovora EU-Turska koja nije izostavila kritike.

“Nadam se da će se uspješna suradnja koju smo provodili s … Angelom Merkel nastaviti i za vrijeme mandata nove vlade”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s njemačkom kancelarkom u odlasku.

Bliski dijalog s Merkel pomogao je u rješavanju raznih pitanja, među kojima je proces pristupanja Turske EU-u, kao i izbjeglička kriza unatoč neslaganjima oko određenih pitanja, rekao je Erdogan, prenosi Hina.

Turski čelnik zahvalio je Angeli Merkel na “istinskim” naporima koje je uložila u rješavanje bilateralnih i regionalnih pitanja, posebice sirijske krize. Zaželio joj je uspjeh i nakon isteka njezina mandata, nazvavši je svojom “dragom prijateljicom”.

Merkel je rekla kako očekuje da nova vlada u Berlinu nastavi raditi na uzajamnim interesima i geostrateškoj suradnji, premda, rekla je, dosadašnji rezultati Turske na području ljudskih prava i sloboda pojedinca i dalje ostaju kamen spoticanja.

Odnosi između Turske i Njemačke bili su teški za vrijeme 16-godišnjeg mandata kancelarke Angele Merkel. Na kritike su nailazila pritvaranja i kazneni progoni njemačkih građana i turskih oporbenih aktivista, a one su se mogle čuti i unutar EU-a.

Ovaj je tjedan turski sud osudio njemačkog državljanina kurdskog porijekla na više od dvije godine zatvora zbog promicanja terorizma na društvenim mrežama.

Migranti i dogovor EU-Turska

Merkel je kazala da pritvaranja i kazneni progoni njemačkih državljana u Turskoj ostaju problem, no da i dalje postoji potreba za nastavkom dijaloga.

Kada je riječ o izbjegličkom pitanju, Erdogan je odbacio kritike da njegova zemlja provodi “pushbackove”.

“Turska je postala poput pansiona (Gasthaus) za izbjeglice. Nemoguće je zanemariti te ljude”, rekao je Erdogan.

Turska ima ključnu ulogu u prihvaćanju izbjeglica. Ta je zemlja već primila oko 3,7 milijuna izbjeglica iz Sirije i stotine tisuća migranata iz ostalih zemalja, poput Afganistana.

Merkel, koja je bila sukreatorica migrantskog dogovora između Turske i EU-a, rekla je da blok planira Turskoj pružiti veću financijsku pomoć za podršku izbjeglicama povrh ranije dogovorenih šest milijardi eura.

Erdogan je više puta istaknuo da njegova zemlja ne kani prihvaćati dodatne izbjeglice, primjerice iz Afganistana.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kleme
Kleme
1 godina prije

Ona je turski predsjednik. Glasalo 15 milijuna turaka svake 4 godine za nju. Da nema turaka bila bi lokalni politicar u hamburgu. Zato se bori jace od Klintona i Bajdena da Federacija postane muslimanski entitwt. Uz blagoslog bode webera i swinglera predstavnika. Svi njemci zadnjih 20 godina koji su na vlasti su birani od TURAKA i njihovo povjerenje prebacuju na BIH. I onda se mi cudimo zadto svabe su kontra hrvata. Jesmo debeli jebenti prasca

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Kleme
1 godina prije

Beskorisna Baba je islamizirala Njemačku bolje od Erdogana ali upravo zato je njena stranka izgubila 8,5% glasova na zadnjim izborima. Žalosno je gledati kako Erdogan za sitnu paru kupuje europske i američke političare i onda mi nije previše žao kad mudžahidi isčakijaju kakvog političara kao onog u Engleskoj.

Risovčanin
Risovčanin
1 godina prije

Rad,Red, Disciplina

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Risovčanin
1 godina prije

Nekad bilo – sad se spominjalo 🙁 …

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Onda , samo disciplina.