Published On: Ned, lis 31st, 2021

Merkel priznala da je pogriješila s otvorenim granicama za migrante

Njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel sjeća se 2015. godine, kada je njezina zemlja doživjela ogroman priljev izbjeglica, kao vrlo izazovnog i “potresnog” vremena.

“Znala sam, kao i svi drugi, da Njemačka ne može svaki dan primati 10.000 ljudi, ali da se moraju pronaći održiva rješenja i za ljude koji traže utočište i za našu zemlju”, rekla je Merkel za nedjeljno izdanje lista Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Godine 2015., kada je Europa doživjela ogroman priljev izbjeglica s Bliskog istoka, Merkel je u početku odlučila držati njemačke granice otvorenim, slavno govoreći “Mi to možemo”.

Rano je počela razmišljati o dogovoru s Turskom da se ondje prihvate sirijske izbjeglice. “Ali trebalo mi je vremena”, rekla je Merkel.

U Njemačkoj joj je tadašnji početni liberalni stav priskrbio poštovanje i oštre kritike.

Kancelarka je sada rekla da je oduvijek bila svjesna da je politički odgovorna za sve što se dogodilo, “i za dobre trenutke, kada se izbjeglice dočekuju raširenih ruku, i za loše trenutke”.

Merkel je također naglasila da Njemačka pitanje migracija ne može riješiti sama, već samo “kao dio Europe i u ovom konkretnom slučaju u suradnji s Turskom”.

Pohvalila je sporazum o izbjeglicama sklopljen između Ankare i EU 2016. godine, rekavši da su obje strane imale koristi od njega te da je razuman i danas.

“Uvelike je pridonio tome da se uvede više reda u migracije i pomogne Turskoj da zbrine milijune tamošnjih sirijskih izbjeglica. I godinama je onemogućavao zločinački posao krijumčara i trgovaca ljudima”, rekla je Merkel o tom sporazumu.

Jedna od odredaba sporazuma između EU i Turske bila je da Ankara obuzda nedopuštenu migraciju u Europsku uniju, a Grčka vraća u Tursku migrante koji su ilegalno stigli na neki od otoka u Egejskom moru.

Bruxelles se zauzvrat obvezao preuzeti po jednog sirijskog izbjeglicu iz Turske za svakog Sirijca koji je vraćen, a obvezao se i financijski pomoći Turskoj da zbrine izbjeglice na svom tlu.

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
icoo
icoo
9 mjeseci prije

Da covjek ne povjeruje..zar je ocekivala od njih med i mlijeko..to je namjerno uradila ali nije kasno da ih vrati po prestanku ratnih dejstava..

Jurica
Jurica
Šta ti kažeš na ovo?  icoo
9 mjeseci prije

Naravno namjerno. Ameri je naterali. Od evrope prave islamski kontinent. Živio Viktor Orban!

Anonimac
Anonimac
9 mjeseci prije

Nisi samo zbog migranata uništila sebi političku karijeru i izgubila izbore u Njemačkoj nego i Europu i povjerenje među zemljama članicama EU

Last edited 9 mjeseci prije by Anonimac
Jurica
Jurica
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

Uništila je Helmut kola koji ju je podigao. Nikad čovjek od nje nije bio.

tabula
tabula
9 mjeseci prije

Jbt. Čitam neki dan žena u ljutnji rekla mužu da popuši k***c i dobije za to nekoliko mjeseci zatvora, a mi i cijela Europa i šire, zbog njene idiotske emigrantske politike, koja je.napravila nemjerljivu štetu Europi, pušimo već nekoliko godina k***c, a ona eto nešto priznala i ko’ žao joj. Nema šta, vrhunac demokracije. A mi: Staljin, Kim Jon-un, Kastro itd. a pogotovo Putin diktatori, ovakvi, onakvi i nikakvi. Pa gdje mi to živimo? U demokraciji? Ili ipak u kvazidemokraciji!

Čuj to?
Čuj to?
Šta ti kažeš na ovo?  tabula
9 mjeseci prije

https://dokumentarac.hr/covid-19/film-monopoly-tko-je-vlasnik-svijeta/. Evo ti odgovora prijatelju. Sat vremena. Obrati pažnju na 47 minuti kada se naši vlasnici otvoreno šprdaju s nama i umiru od smijeha.

Jurica
Jurica
Šta ti kažeš na ovo?  tabula
9 mjeseci prije

Ma kakva demokratija. Demokratija ne postoji. To su prazne priče za nas balkanske divljake.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
9 mjeseci prije

Poslije j. nema kajanja babo

Last edited 9 mjeseci prije by Bruce Lee.
Mile jeleosvetite
Mile jeleosvetite
9 mjeseci prije

Namjerno je to uradila.

Mevlid
Mevlid
9 mjeseci prije

Idi više ! Idi na đubrište istorije ,vlastitu državu si uništila ! Samo jednostavno idi i ne oglašavaj se više !

Čuj to?
Čuj to?
Šta ti kažeš na ovo?  Mevlid
9 mjeseci prije

To nije njezina dŕžava. Ne znate za koga i zašto to radi a nije teško saznati. Macron, Merkel, Biden, Johnson ne rade za državu. Ili Plenković, Vučić… nego za svoje gazde. Pogledajte monopol. Ima prijevod. Bit ce jasnije zašto.

Jurica
Jurica
Šta ti kažeš na ovo?  Čuj to?
9 mjeseci prije

Ima istine u tvojim riječima.

Jurica
Jurica
Šta ti kažeš na ovo?  Mevlid
9 mjeseci prije

Tako je.

Jurica
Jurica
9 mjeseci prije

Davno je ovu babu trebalo oćerati u penziju.