Published On: Mon, Oct 19th, 2015

MERKEL KOD ERDOGANA: Turska traži otvaranje pregovaračkih poglavlja s EU

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se u Istanbulu sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja danas boravi u posjeti Turskoj. Erdogan i Merkel su razgovarali o pitanjima integracije Turske u Europsku uniju, kao i o aktualnoj krizi u regiji i izbjegličkoj krizi koja je zahvatila cijelu Europu. Erdogan je naglasio da je naglasak razgovora o borbi protiv terorizma bio na neophodnosti zajedničke borbe protiv svih terorističkih organizacija.

Ističući da je jedna od važnih tema razgovora bila i aktualna izbjeglička situacija u Turskoj i na Zapadu, Erdogan je kazao da je od sugovornice Merkel dobio očitovanje da Zapad treba pomoći Turskoj u iznošenju tereta zbrinjavanja izbjeglica.

“Bila je ovo prilika da s kancelarkom Merkel razgovaramo o poglavljima pregovora Turske i Europske unije. Od Njemačke, ali i od Francuske, Velike Britanije i Španjlske tražimo podršku u tom procesu”, rekao je Erdogan.

Kancelarka Merkel je dodala da je s predsjednikom Erdoganom razgovarala i o pitanju borbe protiv terorizma i da su u tom pravcu razmijenjeni konstruktivni stavovi.

“Razgovarali smo i o neophodnosti pronalaženja političkog rješenja sirijske krize. Suglasni smo da o ovim važnim pitanjima nastavimo intenzivni dijalog”, zaključila je Merkel nakon sastanka s Erdoganom u istanbulskoj palači Mubeyn Kosku.

Njemačka kancelarka se u sklopu radne posjete Turskoj ranije danas sastala i s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom u istanbulskoj palači Dolmabahce- /AA/HMS/