Published On: Sri, stu 20th, 2019

Merkel branila hrvatsku graničnu politiku prema migrantima

Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima održao je bilateralni sastanak s kancelarkom Njemačke Angelom Merkel. Odnose dviju zemalja ocijenili su dobrima s perspektivom dodatne suradnje, a Njemačka i Hrvatska na istim su pozicijama oko proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom obraćanju zahvalio se Angeli Merkel na drugom dolasku u Hrvatsku u godinu dana. Istaknuo je da su razgovarali o odnosima Hrvatske i Njemačke i dotaknuli ključne europske teme koje su važne za obje zemlje jer u prvoj polovici godine Hrvatska predsjeda EU-om, a zatim preuzima Njemačka.

“Njemačka je država koja nas je uvijek podupirala u našim ciljevima, glavni je trgovinski partner, zemlja u kojoj žive brojni Hrvati i zemlja iz koje nam dolazi puno turista, a želja nam je proširiti suradnju na gospodarskim, ali drugim područjima.”

Nastavio je i da su otvorili razgovore o važnim temama poput Brexita, višegodišnjeg financijskog okvira EU u kojem treba pronaći zajednički nazivnik koliki će biti proračun i za koje će se politke alocirati novac.

Nada se da bi do svibnja i sastanka o proširenju u Zagrebu mogli pronaći rješenje oko otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Alabanijom.

Kancelarka Merkel rekla je pak da će Njemačka agendu hrvatskog predsjedanja poduprijeti koliko god može i od cijelog srca. “Probleme koje riješimo za vrijeme hrvatskog predsjedanja neće se morati rješavati u vrijeme našeg predsjedanja i zato je važno da surađujemo”, rekla je.

Merkel dalje navodi da je i za Hrvatsku i i ostale članice bitno da imamo proračun usmjeren prema budućnosoti i koji će voditi računa o novim zadacima kao što je kontakt s Afrikom, istraživanje, znanost i pitanje migracija. Kaže i da se moraju poduzeti zajendički europski napori da se ilegalne migracije s vremenom smanje.

“Podupiremo planove hrvatske vlade tijekom predsjedanja i da dođe do sastanka sa zemljama zapadnog Balkana. Važno je da ispunimo sve preduvjete da se pokrenu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Žao mi je što to nismo uspjeli na posljednjem sastanku Eurpskog vijeća.”

Kada je riječ o bilateralnim odnosima Njemačke i Hrvatske Merkel kaže da nemamo puno problema, imamo dobre gospodarske odnose, puno turista iz Njemačke, 395.000 Hrvata koji žive i rade u Njemačkoj i s kojima imamo jako dobar suživot. “Smatram da se naša gospodarska suradnja može produbiti i jačati. Naš ministar gospodarstva je bio ovdje u Hrvatskoj i radit ćemo vrlo usko na tom području.”

Na novinarska pitanja o Schengenu i proširenju Plenković je još jednom naglasio da nije realno očekivati da se o tome odlučuje na Europskom vijeću baš za vrijeme našeg predsjedanja, ali da će se o tome sigurno razgovarati. Kada je riječ o proširenju kaže da će u suradnji s kancelarkom Merkel osmisliti metodologiju i omogućiti da proces ide naprijed.

Kancelarka Merkel oko Schengena kaže da odaje priznanje Hrvatskoj za sve što je učinila i da se o tome mora i dalje razgovarati na razini svih zemalja članica, oko proširenja kaže da su spremni razgovarati koje bi se stvari možda oko metodologije pregovora mogle promijeniti. “Ne može se dogoditi da nema perspektive EU za te zemlje, to ne bi bilo dobro”, zaključuje Merkel.

Smatra da Hrvatska kao mlada država sa svježim sjećanjem na pregovore može unijeti svoja iskustva za razliku od Njemačke gdje pristupanje u EU seže u daleku prošlost. Misli da EU živi od toga da imamo različite perspektive.

Na upit njemačkog novinara kako zemlja koja ima problem sa zaštitom ljudskih prava na temi migranata može predsjedati Unijom odgovorila je: “Izazovi su veliki, imamo iskustva s izbjeglicama i migrantima, ali iz perspektive zemlje koja štiti vanjske granice je drugačije nego od zemlje koja je u sredini Schengena.

Zato se zalažem da se sačuva Schengen. Mlade zemlje članice i one koje su duže članice je zgodna mješavina, to će nas oživjeti i zato se veselim hrvatskom predsjednjau Europskom unijom i udružit ćemo naša iskustva”, kaže Merkel.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare