Merkel bi mogla biti posrednik u rješevanju sukoba između Rusije i Ukrajine

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za njemački “RND” rekla je da postoji mogućnost da bude posrednik u rješavanju sukoba između Rusije i Ukrajine.

Nije isključila mogućnost da bude posrednik u kasnijoj fazi. Također, bivša njemačka kancelarka je branila projekat plinovoda “Sjeverni tok 2”.

Taj projekat je zbog ruske agresije na Ukrajinu obustavljen, međutim, Merkel tvrdi da je bila dobra odluka tadašnje njemačke vlade da se izradi ovakav projekat. Kazala je da je vjerovala u vezu kroz trgovinu s drugom po veličini nuklearnom silom na svijetu. Istakla je da je u to vrijeme teza bila da “ako Sjeverni tok 2 bude u fukciji, Putin više neće isporučivati plin kroz Ukrajinu, niti će je napadati”.

– Rusija je napala Ukrajinu 24. veljače kada još uvijek plin nije tekao kroz Sjeverni tok 2. U tom smislu, plin nije bio oružje – rekla je Merkel.

Ona je istakla da sukob u Ukrajini predstavlja “prekretnicu u europskoj povijesti” i da se ruski predsjednik Vladimir Putin mora shvatiti ozbiljno. Ocijenila je da su njene odluke dok je bila na funkciji njemačke kancelarke i njen odlazak s tog položaja možda imali uticaj na Putina da donese odluku o pokretanju vojne operacije u Ukrajini.

Izjavila je da je prošle godine pokušala razgovarati s Putinom o europskom sigurnosnom projektu, ali ruski predsjednik nije bio zainteresiran.

– Bilo je jasno da neću još dugo biti na funkciji i zato sam konstatirala da razni pokušaji da se utječe na njega neće imati efekta. S jedne strane, Putin nije više bio spreman za novi summit u stilu Normandijske četvorke, a s druge strane nisam uspjela da uz ovaj, pokrenem dodatni rusko-europski format za diskusiju o poretku europske sigurnosti – izjavila je Merkel, misleći pritom na sastanke Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine koji su rezultirali sporazumima iz Minske 2014. i 2015. godine.

Također, ponovila je da stoji iza odluke da blokira zahtjev Ukrajine za ulazak u NATO savez 2008. godine./HMS/