Published On: Sub, lis 17th, 2020

Mentor Lagumdžija: Komšić je otkvačen motor zrakoplova, niti se zna gdje leti, niti gdje će pasti

BOSNA-HERSEK DISISLERI BAKANI ZLATKO LAGUMCIYA, AVRUPA KONSEYI VE ULKESI ARASINDA SORUN HALINE GELEN VE KAMUOYUNDA ‘SEYDIC-FINCI’ DAVASI OLARAK BILINEN 2009’DAKI AVRUPA INSAN HAKLARI MAHKEMESI (AIHM) KARARININ EN KISA ZAMANDA UYGULANMASI SOZUNU VERDI. (ANADOLU AJANSI) (20120425)

Zlatko Lagumdžija dao je intervju za portal “Raport”. Bivši predsjednik SDP-a i čovjek koji je stvorio Komšića dao je odgovor o političkom djelovanju aktualnog člana predsjedništva i predsjednika DF-a.

Ja sam čovjek koji dobro zna kako je izabran i zašto smo ga gurali. Tada je SDP imao svaki izborni ciklus za Predsjedništvo naizmjenično kandidata Bošnjaka i Hrvata. Tada je čitava ideja bila da “kačimo” SDP na čitavom teritoriju države i da izbijemo nacionalnim strankama ekskluzivu na predstavljanje jednog naroda. To je vrijeme bilo kada je SDP u domovima naroda imao respektabilan broj Hrvata, rekao je Lagumdžija.

Dodao je da je Komšić tada izabran u Predsjedništvo i njegov legitimitet nije osporavan (?!), jer je SDP bio druga po snazi stranka među Hrvatima i koja je imala Hrvata u skupštinama i klubovima naroda.

Mi smo smatrali da trebamo iskoristiti izbor Komšića za jačanje u hrvatskom biračkom tijelu kao čovjeka koji pripada svom narodu, ali brine o svima kao građanima. Tada je i Milanović došao na moj poziv, nije ni znao ko je Komšić. On je zaključio da je jednostavnije ići u bošnjačke sredine i liječi rane Bošnjaka, glumeći većeg katolika od pape. On je tada bio jedan motor jednog moćnog zrakoplova.

Sad je Komšić otkvačeni motor. Niti se zna gdje leti, niti gdje će pasti. A zrakoplov je prestao letjeti, rekao je Lagumdžija.