Published On: Fri, Mar 3rd, 2017

MEKTIĆ: U Tužiteljstvu BiH izvanredno stanje, zreli su za neku vrstu prinudne uprave

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je novinarima danas u Sarajevu kako misli da je Tužiteljstvo BiH zrelo za neku vrstu prinudne uprave.

– Rekao bih da u Tužiteljstvu, izvanredna situacija, još jedan teži oblik izvanrednog stanja – kazao je Mektić.

Dodao je da se definitivno „tamo urušila čitava situacija, ne funkcionira sustav i u posljednje vrijeme se isključivo bave kriminalom u sastavu tog tužiteljstva“.

– Ako imate situaciju da je glavni tužitelj smjenjen zbog postojanja neke osnovane sumnje za zlouporabu položaja, pa sad imate situaciju da je zbog pokrenute istrage podnio ostavku šef Posebnog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, onda vidite u kakvoj smo situaciji – naveo je Mektić.

Istaknuo je da „mi kao društvo i država pod hitno moramo nešto učiniti da spasimo ovaj pravosudni sustav i treći stup vlasti u ovoj državi“. Po njegovim riječima, ukoliko on ne funkcionira, ne može funkcionirati niti sama država.

Ocijenio je da je ovo već ozbiljna i vrlo alarmantna situacija.

– Nažalost, ključni regulator Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, ili se krije sada od javnosti ili ne zna što bi reklo javnosti. Mislim da moramo, u interesu pravne države, vladavine prava, socijalne jednakosti, ravnopravnosti svih građana, pod hitno tražiti rješenja i izlaz iz ove situacije – smatra Mektić.

On misli da što prije treba promijeniti Krivični zakon BiH, Zakon o krivičnom postupku, ograničiti vrijeme trajanja istraga „i na taj način prisiliti tužitelje da rade“./Fena/HMS/