Published On: Čet, kol 8th, 2019

Mektić ponovno optužuje Hrvatsku za zlostavljanje migranata

Ministar sigurnosti BiH u četvrtak je ponovno optužio hrvatsku policiju da krši međunarodno pravo i i bilateralne sporazume prisilnim vraćanjem ilegalnih migranata u BiH koje pritom zlostavlja i ustvrdio da je to i slučaj 18 ozlijeđenih ilegalnih migranata pronađenih u okolici Velike Kladuše.

Prema dosadašnjim indicijama i informacijama kojima raspolažemo migrante je jučer kod Velike Kladuše hrvatska policija zatekla te ih je, kako su nam migranti kazali, fizički zlostavljala, upotrebljavala prisilu i onda ih dovela na vrlo nepristupačan teren gdje ih praktično natjerala niz jednu vrlo strmu liticu da se vraćaju unutar BiH, rekao je ministar Dragan Mektić za N1

Između ostalog oni “su i u padovima zadobili razne tjelesne ozljede“, dodao je ministar sigurnosti BiH.

U tijeku je istraga kako bi se utvrdilo jesu li hrvatski granični policajci protjerujući ilegalne migrante ujedno povrijedili teritorijalni integritet BiH prešavši na njen teritorij, rekao je.

Postoje indicije da se i to dogodilo, kazao je Mektić.

Nakon što je u okolici Velike Kladuše granična policija BiH pronašla 18 ilegalnih migranata s tjelesnim ozljedama, Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragui prikuplja informacija o tom slučaju.

Mektić je dodao da će ministarstvo sastaviti izvješće o tom slučaju i poslati Predsjedništvu BiH jer je riječ o međudržavnom problemu u odnosima s Hrvatskom.

Ponašanje hrvatske policije za Mektića je “začuđujuće”. Postoji niz dokaza o protuzakonitom postupanju prema migrantima, rekao je ministar.

Ovo je problem s kojim se mora ići na Predsjedništvo BiH, ili najmanje na razinu vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, kazao je Mektić.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare