Subota, 22 lipnja, 2024

MEHMEDOVIĆ KRIVI KOALICIJSKE PARTNERE: “Sigurnosnim sustavom u BiH upravljaju velikosrpske i četničke obavještajne službe”!

Must Read

Jučerašnji napad na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju 20 godina genocida koji je počinila Vojska Republike Srpske (RS,) Policija RS-a, uz znanje i odobravanje Srbije, još jedan je dokaz da sigurnosnim sustavom i situacijom u Bosni i Hercegovini upravljaju velikosrpske i četničke policijsko-obavještajne strukture, kazao je zastupnik i član komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne Skupštine BiH (PSBiH) Šemsudin Mehmedović.

Po njegovim riječima, jučer je pred očima javnosti i cijelog svijeta demonstrirana snaga tih struktura, kao i njihova spremnost do kojih granica mogu ići.

“Zahvaljujući policijskim strukturama RS-a i Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), kojima upravljaju kadrovi koji nikada nisu prestali provoditi velikosrpsku politiku, temeljenu na genocidu, skup dostojanstva i boli žrtava genocida, kojima su se došli pokloniti najveći svjetski i europski državnici, pretvoren je u jednom trenutku u svoju suprotnost”, rekao je Mehmedović.

Ovo je, ističe, ujedno i trenutno najveća sigurnosna opasnost po slobodu i demokratske stečevine u Europi, tim više jer ove strukture upravljaju sigurnosnim sustavom jedne europske države.

“Dodamo li ovome još 30.000 naoružanih četnika koji baštine i provode, fašističku ideologiju “Ravnogorskog četničkog pokreta” iz Drugog svjetskog rata koji je bio na strani nacističke Njemačke i fašističke Italije, ozbiljnost prijetnji ovih struktura po sigurnost u Europi još je veća”, rekao je Mehmedović.

On je, kako prenosi Slobodna Bosna, mišljenja da je jasno da ove strukture imaju u svojim rukama u ovom trenutku kompletan sigurnosni mehanizam u BiH i da na samo jedan poziv iz Moskve mogu zapaliti ratni požar jednostavnije i opasnije nego ruski separatisti u Ukrajini.

Upozorio je da je krajnje vrijeme da se ovom pitanju posveti ozbiljna pažnja.

Naglasio je da je od ogromnog značaja da se, zarad očuvanja mira, slobode i stečevina demokratije u cijeloj Europi, u političkoj eliminaciji i onesposobljavanju velikosrpskih sigurnosnih struktura u BiH, i njihovom privođenju pravdi, uključe predstavnici međunarodne zajednice i države predvodnice demokracije u Europi i svijetu kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska, ali i bh. patriotski orijentirani političari, kao i organi gonjenja i Tužiteljstvo BiH.

“Inače, na žalost, sve je moguće, pa čak i novi ‘ukrajinski scenarij’ u ovom dijelu Europe, nakon onoga što se dogodilo jučer u Memorijalnom centru u Potočarima na obilježavanju 20 godina genocida na Bošnjacima Istočne Bosne. Propusti koje su jučer napravile sigurnosne službe nisu slučajni, već jasno planirani da bi se postigao cilj…od krivca napraviti žrtvu, a fokus domaće i, naročito, svjetske javnosti, s obilježavanja 20 godina genocida, prebaciti na planski insceniran napad na Vučića”, rekao je Mehmedović.

On smatra da izjava ministra unutarnjih poslova RS-a potvrđuje problematičnost sigurnosnog sustava u BiH.

“Poslati naoružane i nepoznate ljude u masu koju je lako okrenuti u željenom pravcu, provesti sigurnosno rizičnu osobu kroz kordon mase, ne obavijestiti zadužene za sigurnost osoblja koje se osigurava, jeste podrivanje sigurnosnog sustava BiH i riskiranje sigurnosti prisutnih na jučerašnjem skupu podgrijanom emocijama”, kazao je.

Ipak se, kako je istakao, očekuje akcija od ministra sigurnosti i Vijeća ministara BiH te da odgovorni moraju biti smijenjeni i, na temelju propusta, otklonjeni uočeni nedostaci u osiguranju ovog skupa.

Posljedice su, smatra, mogle biti katastrofalne po BiH, jer se prethodno vodila snažna kampanja i diplomatska ofanziva za i protiv podrške Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, tako da su svi predstavnici zemalja koje su bile na strani istine o genocidu u Srebrenici, bili izloženi sigurnosnom riziku.

Zaključio je da je samo razum i poziv reisu-l-uleme očuvao dostojanstvo skupa i spriječio eskalaciju problema. Osudio je ponašanje Vučića u prethodnim danima i svih odgovornih za sigurnosne propuste, kao i zloupotrebu “ovog veličanstvenog skupa u politikantske svrhe od strane centara moći iz Srbije te dovođenje BiH na rubu sukoba i u kontekst odnosa velikih sila.”/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -