Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om. Cijena će biti puno veća nego 1945.

“Čini se da Rusiji ostaje sve manje opcija osim izravnog sukoba s NATO-om na terenu. NATO se pretvorio u otvoreno fašistički blok poput Hitlerove osovine, doduše veće veličine. Mi smo spremni, iako će rezultat biti postignut uz puno veću cijenu za čovječanstvo nego 1945. godine”, najavio je.

Medvedev je nedavno optužio Sjedinjene Države i Europsku uniju da približavaju svijet velikom ratu jer “potiču teror” u pograničnim područjima Rusije. Tom prilikom je podsjetio da u novom globalnom vojnom sukobu ne može biti pobjednika, podsjeća Moscow Times.

Biden priznao da je morao birati između dvije opcije

Pomoćnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan objasnio je u svibnju ove godine da Sjedinjene Države, dok pomažu Kijevu oružjem, prate reakciju Moskve kako bi spriječile eskalaciju. “Osnovni stav predsjednika Bidena je da namjeravamo učiniti sve što je moguće kako bismo podržali Ukrajinu koja brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet”, poručio je tada.

“Namjeravamo djelovati na takav način da izbjegnemo treći svjetski rat”, dodao je. Američki predsjednik Joe Biden priznao je u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu kako ga je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da započne rat stavila pred izbor.

“Postojale su dvije opcije: započeti treći svjetski rat, odnosno fizički rat s Rusijom, ili pobrinuti se da zemlja koja djeluje suprotno međunarodnom pravu plati cijenu za to”, objasnio je.