Published On: Pon, lip 20th, 2022

Medvedev: SAD bi trebao moliti za pregovore o nuklearnom oružju

Rusija i SAD, daleko najveće svjetske nuklearne sile, pregovarale su o nizu velikih sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja otkad je Ronald Reagan prvi put došao na vlast 1981. godine.

No ruska invazija Ukrajine uzrokovala je najozbiljniju krizu u odnosima između Rusije i Zapada od Kubanske krize 1962. godine, kada su mnogi strahovali da je svijet na rubu nuklearnog rata.

Medvedev, dok je bio predsjednik od 2008. do 2012. godine, potpisao je Novi START (Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja) 2010. godine s Barackom Obamom u Pragu, a sporazum je zatim bio produljen u veljači 2021. godine na još pet godina, do 2026. godine.

“Sada je sve mrtva zona. Trenutno nemamo nikakvih odnosa sa SAD-om. Na nuli su”, rekao je Medvedev na Telegramu raspravljajući o novom sporazumu o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja.

“Još nema potrebe s njima pregovarati (o nuklearnom razoružanju). To je loše za Rusiju”, rekao je Medvedev, koji trenutno služi kao potpredsjednik Ruskog vijeća sigurnosti.

“Nek se vrate trčeći ili dopužu natrag i zatraže to”, rekao je o pregovorima.

Rusija i SAD kontroliraju oko 90 posto nuklearnih glava u svijetu, dok svaka zemlja posjeduje oko 4000 nuklearnih glava u svojim vojnim zalihama, prema podacima Saveza američkih znanstvenika.

Medvedev, koji se kao predsjednik nastojao predstaviti kao reformator koji želi bolje odnose sa Zapadom, predložio je da Moskva bude žešća prema SAD-u.

Spomenuo je pritom sovjetskog čelnika Nikitu Hruščova na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda koji je cipelom udarao po govornici.

“Postoji još jedna dokazana metoda komuniciranja s Amerikom na ovu temu – udarati cipelom po UN-ovoj govornici. Nekoć je to funkcioniralo.”

Bijesan zbog kritika upućenih Sovjetskom Savezu o “gutanju” dijelova Istočne Europe, Hruščov je 1960. godine zamahnuo cipelom na Općoj skupštini, prema izvješću New York Timesa, i udario njome o stol.

guest
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Nisam kriv
Nisam kriv
13 dana prije

Jazavac !

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
13 dana prije

ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ — letiiiiiiiiiiiiiiiiii SARMAT!!
ahahahahahahahahahaaaaaaaa,… kud koji jazavci moji!

Last edited 13 dana prije by Anonimac
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
13 dana prije

nisi ti kriv što si budala…

Anonimac
Anonimac
13 dana prije

Boris Johnson podvrgnut operaciji sinusa – – – molim nastavite i na mozgu, neophodno je!

Rele
Rele
13 dana prije

Nije čudo ponašanje rusije kada joj predsjednik i zamjenik zajedno imaju 2,67 m visine.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Rele
13 dana prije

dakle, treba biti …. međedović.
tipična musli “pamet”.

Rele
Rele
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
13 dana prije

Vjerovatno si i ti mali pa te pogodilo, OPROSTI.To ne važi za luzere, nego za mališane koji se dokopaju vlasti.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Rele
12 dana prije

Niski ljudi u vrhu vlasti su opasni po covjecanstvo…zato sto ih vecina komplekse alfa muzjaka a mali su ..i dokazuju se ratom

Kvico
Kvico
13 dana prije

Ponasaju se ko Bogovi.Ko cetnici kad ih se naoruza.Jedino su oni pivali i veselili se ratu”i opet ce ako bude srece”.Bilo je srece pa mi nesto niste presretni.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
13 dana prije

a mogli su lipi sidit i novce brojit!
ahahahahahahaha,…… ovce moje zagubljene-

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
12 dana prije

Ako Bogda,,,napraviti Oluju drugo poluvrijeme..dotle bosnjaci i hrvati nece u evropu

Josko
Josko
13 dana prije

Ovaj Medo i ruski politički vrh nije normalan.Pa kakav dogovor sa pljačkašima tuđih resursa i imperijalistima vi prizivate.Oni su pogazili dogovor o ne širenju vojne alijanse na istok kao i sporazum iz Minska,uključujući sve ostale sporazume.To su hoštapleri,lopovi,varalice,otimači tuđih resursa i razumiju samo jezik sile.Jedna pećurica manjeg inteziteta na sred Ukrajine ih može uhavizat i smanjit broj poginulih ruskih vojnika.Može jedna i na heksinki ili sthokolm kad su toliko navalili.

Rele
Rele
Šta ti kažeš na ovo?  Josko
13 dana prije

Heksinki je vjerovatno glavni grad Kinske

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Josko
13 dana prije

Joca, smanji malo doživljaj. Jedna pečurka bi izazvala lančanu reakciju pečurki koje bi bile pogubne za sve, a ne samo za “njih”.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Josko
12 dana prije

Ti ČEČENI rusku terma

Anonimac
Anonimac
12 dana prije

Nejebuga ameri ni 1% ha ha ha ha

tabula
tabula
12 dana prije

“kada su mnogi strahovali da je svijet na rubu nuklearnog rata.” Ne mnogi nego svi i to s razlogom. Naime, ruskom brodu sa tovarom raketnih sistema je od američke mornarice bilo zapriječeno, ako nastavi ploviti prema Kubi da će biti potopljen. Brod je nastavio ploviti, a Ameri su počeli odbrojavanje za lansiranje torpeda. U posljednjem trenutku brod se okrenuo i svjet je odahnuo. Rusi su popustili… Sad imamo sličnu situaciju, s tim da su se ovaj put Rusi našli ugroženi (s pravom) i to jasno Zapadu stavili na znanje, ali bahati Zapad odbija sve ruske zahtjeve i sad imamo to što imamo. A to što imamo, nikako nije dobro. Prvo su preko pro zapadnih izdajnika ukrajinskog naroda gurnuli Ukrajinu u rat i uništenje, gdje će Ukrajna i njen narod biti tek kolateralna šteta. Još veća nevolja je što ni svjetska nuklearna kataklizma nije isključena, naime, cijeli zapad se digao na zadnje noge s namjerom da uništi??? Rusiju. Oni kao da nisu svjesni da bi takav pokušaj uništavanja, uništio i njih, a bogme i sve nas. Umjesto da su odmah u startu krenuli, a mogli su, miroljubivim rješenjima, Zapad i potpiruje sukob i sve više doljeva ulje na vatru. 1962. Rusi su okrenuli brod i spasili svijet, ovaj put Zapad nije htio da okrene brod i usrdno se nadam da nas neće odvesti u svjetsku kataklizmu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  tabula
12 dana prije

Ovo sa ruskim brodom iz 1962. je neusporedivo sa današnjom situacijom. Kakav to brod trebaju okrenuti Amerika i zapad? nije zapad gurno u rat Ukrajinu nego je Rusija izvršila agresiju na istu. E sad pošto im ne ide po planovima počinju prijetiti nuklearnim ratom.
Rusija sve što treba da uradiš jeste da sjedne za pregovarački stol sa Ukrajincima i pregovorima dođu do mira i to je to.

tabula
tabula
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
12 dana prije

Tebi objašnjavati je očigledno gubljenje vremena, ali da pokušamo. Iz svojih sigurnosnih razloga (ruske rakete na Kubi u američkom komšiluku) Ameri su povukli crvenu liniju preko koje nije bilo tolerancije i bili su spremni i na nuklearni rat, ako se ta linija pređe. Kontaš? U prosincu prošle godine, Putin podvlaći istu takvu crvenu liniju tražeći od zapada poštovanje dogovora sa zapadom o neširenju NATOa prema Rusiji, što je NATO (USA i EU) bez diskusije, glatko odbio. Kontaš? A kontaš li da je NATO vojna organizacija, a pri tom i neprijatelj Rusije i da u Ukrajini ne bi sadio cvijeće i kupus, nego smrtonosne rakete? A obzirom da su Ameri već ranije pučom napravili nered u Ukrajini i postavili svoje ljude na vlast, bilo im je lako gurnuti Ukrajinu u rat i uništavanje. Ukrajina im je samo kolateralna šteta. A što se tiče okretanja broda, da su Ameri i EU prihvatili rusku crvenu liniju, Ukrajina bi ostala čitava, normalno bez Krima, Donbas bi imao veliku autonomiju, Ukrajina nebi ušla u NATO ( mogla bi u EU) i ne bi bilo rata i krvi. To je to figurativno okretanje brofa, koje su Ameri odbili. Kontaš? E ako ne kontaš, onda jbg.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  tabula
12 dana prije

Nije ovo ni blizu ista situacija kao sa Kubom. Stvari ne treba relitivizirati.
Ovdje je u pitanju jasna i čista agresija Rusa na suverenitet jedne velike i međunarodno priznate zemlje, čak sa ruskim potpisom o toj suverenosti.

tabula
tabula
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
12 dana prije

Čim ti ovo ne kontaš, mora da si pristalica i promotor graDŽanske države, jer kontovi takvih kao ti, nema teorije da se i minimalno slože sa kontovima normalnh ljudi.

Last edited 12 dana prije by tabula
Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  tabula
12 dana prije

Nažalost zapad ne okreće brod nego stvara još veće tenzije zabranom ruskog tranzita kroz Litvu do ruske enklave Kalinjingrad. Ne govori novi načelnik GS GB tek tako kako će britanski vojnici voditi novi kopneni rat u Europi, ali ovaj put protiv Rusije. Nisam proruski orijentiran, ali ovo što radi Zapad ne miriše na dobro. Svaka čast na objektivnom komentaru.

Anonimac
Anonimac
12 dana prije

Ovaj Medvedev je malo žešći međed.

FRANO-MARXISTA.
FRANO-MARXISTA.
12 dana prije

PITAM SE ŠTA ĆE ,BILOKOJA DRŽAVA EVROPE DOBITI AKO SUTRA POSTANE ČLANICO KOLONIJALNE ZAPADNE ALIJANSE ,TAKOZVANE EVROPSKE UNIJE KOJA JE NA RASPADANJU,A INAČE JE TVOREVINE KRŠČANSKE ZAPADNE ALIJSNSE.