MEDVEDEV: SAD bi mogao doživjeti novi 11. rujan, ali s nuklearnim oružjem

Dmitrij Medvedev, predsjednik ruskog Vijeća sigurnosti i bivši ruski predsjednik i premijer, izjavio je jučer u objavi na svom Telegram kanalu da bi SAD uskoro mogle biti doživjeti napad poput onog 11. rujna 2001., ali s nuklearnim ili biološkim oružjem.

Medvedev je svoje prijetnje objavio samo dan prije godišnjice terorističkih napada u kojima je poginulo 2,996 ljudi.

Medvedev, vodeći propagandist Kremlja koji je služio kao predsjednik Rusije od 2008. do 2012. i premijer od 2012. do 2020., u posljednjih je godinu i pol često prijetio Zapadu nuklearnim oružjem.

Jučer je na svom Telegram kanalu objavio, kako je rekao, “nekoliko riječi uoči 11. rujna”. U njoj je ismijavao SAD zbog, kako kaže, “arogancije i odvratnog narcizma” među zapadnim nacijama i “univerzalne arogancijom po bilo kojem pitanju”.

Prijevod njegove opsežne objave podijelio je na Twitteru Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

-Ne želim predviđati, ali SAD će doživjeti to da će u jednom trenutku teroristi pokrenuti još jedan napad u stilu 11.9.2001., ali s nuklearnom ili biološkom komponentom, napisao je Medvedev, kako je preveo Geraščenko.

-Ili još gore: jedan od čelnika nuklearnih zemalja izgubit će živce i donijeti emotivnu odluku o uporabi oružja za masovno uništenje. Pogotovo jer se nuklearni klub stalno širi i njegov značajan dio nije vezan nikakvim obvezama. I onda bi to bilo to. Kraj igre. Ostat će samo skupiti novac za novi spomenik u četvrti Ground Zero. U najboljem slučaju, dodao je.

Prošlog mjeseca, tijekom intervjua za rusku državnu novinsku agenciju Tass, Medvedev je dao slične komentare, sugerirajući da SAD i druge zapadne zemlje guraju svijet bliže Trećem svjetskom ratu./HMS/