Published On: Sri, stu 10th, 2021

Međunarodna krizna skupina: BiH izgleda spremnom za raspad, veći sukobi nisu mogući, mali sukobi samo bi ubrzali rastakanje zemlje…

U analizi stoji kako se BiH danas suočava s dvostrukom krizom. Kao problematičniju od dvije krize, analitičari ICG-a navode težnje Republike Srpske za većom autonomijom ili samostalnošću. Druga je pak kriza izazvana rupama u izbornom zakonu koje omogućavaju bošnjačkom biračko tijelu da bira hrvatske političke predstavnike.

“Ulozi su visoki jer Hrvati i Srbi prijete da će bojkotirati izbore 2022. godine ako ne dođe do reformi. Takav bojkot bi de facto značio kraj države BiH, kako je to upozorio bivši visoki predstavnik Wolfgang Petrich”, stoji u analizi ICG-a.

Navodi se i kako bez snažnih napora da obuzda srpski separatizam i da ne dođe do izbornog bojkota Hrvata, BiH izgleda spremnom za politički raspad kroz sljedećih 18 mjeseci. To bi dovelo do osamostaljivanja RS-a, iako bi malo koja država priznala državnost tog entiteta, dok bi FBiH bila paralizirana hrvatsko-bošnjačkim sukobom.

“Oružani sukob, iako manjih razmjera u odnosu na rat 1992.-1995., više nije nezamisliv. Borbe bi lako mogle izbiti ukoliko bi RS ustrajala u svojim namjerama za secesijom. Ukoliko bi, primjerice, policija RS pokušala preuzeti kontrolu nad graničnim prijelazima, mogli bi se sukobiti s državnim policijskim agencijama. Također, federalna policija bi mogla odbiti da tolerira prisustvo policije RS na brdima iznad Sarajeva a do sukoba bi moglo doći i u Brčkom koje povezuje dva dijela RS-a. Još jedna točka koja ima potencijal izbijanja sukoba je Mostar, gdje bi napetosti između Hrvata i Bošnjaka mogle eskalirati”.

U analizi se pojašnjava kako je nametanje zakona o zabrani negiranja genocida potaknula novi val srpskih separatističkih zahtjeva, odnosno vraćanja nadležnosti s razine države na razinu entiteta.

Navodi se i kako u RS-u postoji konsenzus protiv svih aktivnosti visokog predstavnika, a procjenjuje se i kako većina bh. Srba želi nezavisnost RS-a, sli za nju nisu spremni ratovati.

U dijelu analize koji govori o hrvatsko-bošnjačkim odnosima, navodi se kako Izborni zakon BiH treba reformu i kako Hrvati traže vlastitu izbornu jedinicu kako im bošnjačka većina ne bi mogla nametati političke predstavnike. Za Bošnjake to pak znači još više separatizma.

Takav odnos pak ide na ruku Dodiku. Frustrirani nedostatkom izbornih reformi, najjača hrvatska stranka je ušla u taktički savez s Dodikom dijeleći njegovu zabrinutost oko niza tema.

Navodi se i kako BiH nije u fokusu interesa velikih sila. Kad je riječ o EU, samo Hrvatska bez dvojbe želi vidjeti BiH u EU.

Istovremeno, Dodik tvrdi kako ima podršku Moskve za osamostaljenje RS-a.

ICG rješenje vidi u tomu da se Hvati i Bošnjaci ujedine kao protivnici Dodikovoj politici secesionizma.

“Cilj u BiH za Ameriku i EU treba biti očuvanje cjelovitosti države do izbora 2022. godine. (…) Izborna reforma traži privremeno primirje između Hrvata i Bošnjaka. Brzi kompromis mogao bi se temeljiti i na ‘džentlmenskom dogovoru’ da Bošnjaci jednostavno ne nameću političke predstavnike Hrvatima uz obvezu da se cjelovita reforma provede nakon izbora. U zamjenu za to, HDZ bi trebao odustati od bojkota izbora i boriti se protiv srpskog separatizma.”

Preporučuje se pak Americi i EU da pokušaju pronaći kompromis s Dodikom koji bi mogao odustati od svojih težnji u zamjenu za bolji status RS-a unutar BiH. Srbe bi se moglo vratiti u institucije BiH suspendiranjem Inzkovog zakona o negiranju genocida za što već postoji i presedan.

U zamjenu za odustajanje od secesije, srpskim liderima, smatra ICG, Zapad bi mogao ponuditi ustavnu reformu nakon izbora sljedeće godine.

Autori analize su Marko Prelec i Ashush Pradhan.
guest
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Uskok
Uskok
1 godina prije

Džentlmenski dogovor sa muslimanima. Ima li itko normalan da povjeruje u ovu blesavu glupost. I poslije izbora 2022. g bošnje bi još jače nasrnuli na Hrvate. Samo budala i bošnjo mogu da prihvate ovakav dogovor..

Dražen
Dražen
Šta ti kažeš na ovo?  Uskok
1 godina prije

Nema. Bravo uskok.

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Uskok
1 godina prije

Ima ih koji vjeruju.
U Hrvatskoj Mesić, Hasanbegović, hrvatski soroševci i dodrinaš, a u BiH također hrvatski dodrinaši, soroševci, komšićevci-graDŽani i fra daidže ahdnamaši.

Svi jedni do drugoga legitimna vojna meta.

Last edited 1 godina prije by never baklava
Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Uskok
1 godina prije

Svese lako moze rijesiti samo Boškići su zadrta rasa.Samo glavom kroz zid i nikako drugačije.Izborni zakon se lako promjeni samo se zbiraju rezultati po kantonima i vidi se koliko koji clan ima glasova u vecinskim hrvatskim kantonima i to je toa sejdic finci se samo doda jedan srbin iz RSa ili jedan iz reda ostalih tako i u federaciji se doda i rjesen problem,jer Medjunarodni sud nije rekao da se nesto ukine kao sto oni hoce nego da se omoguci i ostalima sto znaci DODAJ IH.A oni su sve izokrenuli.

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 godina prije

jbg malo vas je

Mexico
Mexico
1 godina prije

Idemo do kraja ova rugoba od protektorata treba konačno likvidrati! Eh da ne zaboravim Bravo za g.Dodika!

Dražen
Dražen
Šta ti kažeš na ovo?  Mexico
1 godina prije

Živio Dodik!

Dražen
Dražen
1 godina prije

Bolje je Bakiru da ni najmanji sukob ne počinje, jer će to značiti samo jedno – totalni raspad BiH!

Derim
Derim
1 godina prije

Sto vise prizeljkujete mi smo odlucniji da to ne dozvolimo.
Kakva god bila ova zemlja,postojat ce u inat vama i vama slicnima.
Porazli smo vas u ratu i usutkali vas,a sad to uspjesno cinimo politickim sredstvima.
Slucaj Komsic ce biti spusten i na nize razine,tako cemo se obracunati sa ostacima Bobanove politike i konacno vas staviti tamo gdje vam je mjesto.
Cuj ti,sacica ustasoida bi da razbija drzavu. Hoce ljudi opet tzv hb.
Puu bando!

Mak Nadi
Mak Nadi
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Vi jadnički da ste nekoga porazili u ratu?

Ko vam je prodo tu šuplju priču?

Pa završili ste rat na jadnih 17% prostora džihada i sa neispunjenim snom o Islamskoj republici.

I sad uspješno razbijate i državu BiH u ime te nesipunjene islamističke fantazije koja vam se opet neće ispuniti.

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Mak Nadi
1 godina prije

zivjela vjecna BiH i svi njeni narodi,pogotovo vecinski

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

…prema tome isti su ko i oni sto mastaju o samostalnosti i koja se gradi na zlocinu,progonu,genocidu,bara bara…..al kako god okrenes malo ih je hihiihih

EUgenHB
EUgenHB
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Objasni kako ste”porazili”zar nisu muslimaymuni izašli 95g s 17% kofol obranjenog područja poklali vas u Srebrenici itd. i vi pustinjski čergari se tješite da ste vi talibani pobijedili…stvarno ste se syebali em ste nepismeni em ste šugavi i siromašni i vrhunski lažovi i fundamentalni nejaki teroristi!

Derim
Derim
1 godina prije

Kao,eto,poenta je da bi vi uz tek neke manje sukobe mogli dobiti tzv hb.
Kao,Bosnjaci ce se malo pobuniti,ali nista strasno.
Kakve budale!
Svima koji sanjaju razbijanje drzave,neke nove zlocinacke tvorevine i nove uzepeove moramo jasno reci da bi im,ukoliko se odluce na takve poteze,sjeme zatrli.
Samo pratimo sta radite,svako budjenje ustasluka cemo brutalno sasjeci u korijenu.

HVO
HVO
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Uozbilji se, tokmaku i mućni glavom.

Milijon i kusur radikalizirane fukare prijeti ne jednom nego dvjema Kršćanskim zajednicama totalnim uništenjem u sred Europe!?!?. Bujrum!

Lukša
Lukša
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

E baš zbog takvih islamskih fanatika ko ti PUNA PODRŠKA MILORADU DODIKU!

Zigica
Zigica
Šta ti kažeš na ovo?  Lukša
1 godina prije

Da se ne lazemo, da su sa druge strane sve uljudni Sulejmani Tihici , simpatije i teznje bi bile na istoj strani.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Mislish, okrecanje kapa da ce ti pomoci u tumacenju povjesti, ima tko neko prati i vas.

HVO
HVO
1 godina prije

Treba otvoreno reći da neminovni raspad BiH u sljedećih nekoliko godina je isključiva krivica Međunarodna zajednice i njihovih raznih kriznih skupina!, koji su otvoreno huškali Bosanske Muslimane na svoje susjede i komšije i uvjerili iste da mogu dobit puno više od Daytonskog mirovnog sporazuma i federalne države sa 3 ravnopravna naroda.

Zigica
Zigica
Šta ti kažeš na ovo?  HVO
1 godina prije

Jedan konstitutivni narod i svi oni “ostali”, a tu je nemali broj i Srba i Hrvata i ne zeli nista vise od drzave BiH koja po Dejtonu nastavlja svoj kontinuitet drzavnosti uz ununutrasni preustroj da se sastoji od dva entiteta. A federalna drzava postoji kao i drugi vlazni snovi .

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  HVO
1 godina prije

RS JE GENOCIDNA TVOREVINA SVETOSAVSKIH ISIL TERORISTA CETNIKA nad BOSNJACIMA I HRVATIMA….iz RS JE GENOCIDOM protjerano iznad 220 HILJADA HRVATA

Zigica
Zigica
1 godina prije

Koji su sada ovi?

Uzput
Uzput
1 godina prije

Glede Hrvata ovaj članak ima samo 2 dubioze:
Prva:
“CG rješenje vidi u tomu da se Hvati i Bošnjaci ujedine kao protivnici Dodikovoj politici secesionizma.”

Ma nemoj, evo netko će nam reći da je “ujedinimo” sa nekim tko nas hebe već 20-inešto godina i da “okrenemo mitraljez” ka Miletu, koji je kakav-takav partner. Normalno da Mile gleda samo sebe i svoje. Nevolje nas je spojila.

Druga:
Cilj u BiH za Ameriku i EU treba biti očuvanje cjelovitosti države do izbora 2022. godine. (…) Izborna reforma traži privremeno primirje između Hrvata i Bošnjaka. Brzi kompromis mogao bi se temeljiti i na ‘džentlmenskom dogovoru’ da Bošnjaci jednostavno ne nameću političke predstavnike Hrvatima uz obvezu da se cjelovita reforma provede nakon izbora. U zamjenu za to, HDZ bi trebao odustati od bojkota izbora i boriti se protiv srpskog separatizma.”

Sera.ori bjelosvjetski, zar nakon 20 godina terora, krivotvorenja, nasilja u režiji asdowna, petritcha, apsolutnog konsenzusa “teherana” nas pregaze još mogu i pomisliti na nešto nalik “džentlmenskom dogovoru” uz “uz obvezu da se cjelovita reforma provede nakon izbora”. Pa je li prevarant Bakir već to potpisao?!

I prijedlog icg-a je: izbori pa rješavanje, manemoj…
Ovi i dan danas padaju na ispitu zvanome: povijest BiH (naročito ova bliža).

Hrv1VukHrvatinić
Hrv1VukHrvatinić
Šta ti kažeš na ovo?  Uzput
1 godina prije

Miran razlaz ali može i suprotno,nemiran razlaz!

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Hrv1VukHrvatinić
1 godina prije

mislis se otimat prilikom deportacije? ma mozeeee