Published On: Thu, Jul 25th, 2013

Međugorje dnevno posjeti gostiju koliko se turističkoj zajednici prijavi za godinu

people_praying_MedjugorjeDirektor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije Andrija Krešić potvrdio je u izjavi Feni da se na području Međugorja, prema procjenama, godišnje ostvari najmanje milijun noćenja gostiju, dok se Turističkoj zajednici prijavi daleko manji broj.

-Naše su realne procjene, ali i naših djelatnika na području Čitluka i Međugorja da Međugorje dnevno posjeti desetine tisuća gostiju, međutim, problem je što izdavatelji smještaja ne prijavljuju te goste niti se Turističkoj zajednici uplaćuje boravišna pristojba sukladno stvarnom i realnom broju posjetitelja, navodi Krešić.

On također ističe kako se sredstva od boravišne pristojbe trebaju vraćati i investirati u lokalnu zajednicu koja pruža turističke i ugostiteljske usluge, ali da se taj prihod prvo treba evidentirati i uplatiti turističkoj zajednici koja bi onda mogla vratiti dio sredstava lokalnoj zajednici u kojoj je prihod ostvaren.

Prema podacima Turističke zajednice HNŽ-a, a na osnovu uplata boravišne pristojbe, u 2012. godini na području Čitluka – Međugorja ostvarena su 43.802 noćenja, dok je u prvih sedam mjeseci tekuće 2013. godine prijavljeno 39.550 noćenja.

Predsjednik MZ Međugorje Dragan Vasilj u izjavi Feni naglašava da je ključni problem u postojećoj zakonskoj regulativi u FBiH te činjenici da je Međugorju i Bijakovićima ukinuta turistička zajednica.

On također podsjeća da je ranije zakonom bilo uređeno da se od boravišne pristojbe 50 posto izdvaja za lokalnu zajednicu, a po 25 posto za županijsku i Turističku zajednicu FBiH.

Vasilj upozorava i na složenu proceduru prijave i registriranja dolaska stranih gostiju, te unošenja podataka u 10 rubrika prijavnice što znači i stotine podataka za npr. grupu gostiju.

Vasilj potvrđuje postojanje sivog tržišta i tzv. rada na crno, te navodi da u Međugorje, koje je specifično jer se ne radi samo o turistima i gostima, već prije svega „hodočasnicima“, dolaze i rade s grupama i turistički vodiči iz vana, što nema nigdje u svijetu.

FENA