Mattarella: Klimatske promjene i ratovi su prijetnja opstanku svijeta

Glavni izazovi s kojima se današnji svijet suočava prijetnja su samom njegovom opstanku, rekao je u ponedjeljak talijanski predsjednik Sergio Mattarella, prenosi ANSA.

– Izazovi s kojima se čovječanstvo suočava dovode u opasnost opstanak planeta, počevši od posljedica klimatskih promjena do ratova – koji nas vraćaju u doba koje se ne smije ponoviti i u kojem stanovnici postaju taoci agresivne politike svojih vlada. – rekao je Mattarella na 16. konferenciji talijanskih veleposlanika u svijetu u Ministarstvu vanjskih poslova u Rimu.

Dodao je da napad Ruske Federacije na Ukrajinu ne treba svesti samo na regionalnu dimenziju jer bi to bila kritična pogreška.

– Destabilizacijski učinci te agresije osjećaju se u svim krajevima svijeta i krše međunarodne instrumente suradnje i dijaloga – nastavio je dodavši kako je “ponovno pojavljivanje imperijalnog načina razmišljanja u trećem tisućljeću neprihvatljivo”.

To je, nastavio je predsjednik Mattarella, “elementarni razlog za fokusiranje na multilateralizam za one zemlje, poput Italije, koje odbijaju imperijalističke namjere i nemaju ambiciju biti ničiji ‘satelit’, već ravnopravno surađivati ​​sa svim državama i narodima dobre volje, također kako bi upravljali globalizacijom, čineći je kompatibilnom s konceptima slobode i blagostanja”.

Vraćajući se na rusku invaziju na Ukrajinu, Mattarella je rekao da se “protekla 22 mjeseca ukrajinski narod suprotstavio agresiji, ali još jednom vidimo da civilno stanovništvo plaća najveću cijenu”.

– Ovdje je, kao i u Gazi, potrebno pooštriti pravila međunarodnog humanitarnog prava – rekao je Mattarella.

Dodao je kako je nedopustivo da se u oružanim sukobima u ovom stoljeću vrše napadi i odmazde nad nemoćnim civilnim stanovništvom.

– Na međunarodnoj je zajednici da spriječi nove avanture ove politike ugnjetavanja, koja pokretače nalazi u različitim situacijama i na različitim kontinentima – rekao je.

Mattarella je također osudio ponovno oživljavanje antisemitizma kao posljedicu rata između Izraela i Hamasa.

Također se založio za korištenje većinskog glasovanja na europskoj razini kako bi se osiguralo da proširenje Europske unije te politička i gospodarska integracija idu ruku pod ruku.

– Širenje i produbljivanje mehanizama ekonomske i političke integracije dva su usko povezana aspekta. Kako bi Europska unija mogla igrati relevantnu ulogu na domaćoj i međunarodnoj razini, one moraju ići ruku pod ruku – rekao je Mattarella. /FENA/HMS/