Published On: Pet, sij 7th, 2022

Mateja nema već 8 dana. Hrvatska i Srbija se prepucavaju zbog Plenkovićeve izjave

U noći s 30. na 31. prosinca u Beogradu je nestao 27-godišnji Splićanin Matej Periš. Potraga za njim ulazi u osmi dan.

On je u Beogradu bio sa šestoricom prijatelja i večer prije Stare godine izašli su, kako je izjavio jedan od njih, prvo u restoran u beogradskoj Beton hali koja je preuređena u niz ugostiteljskih objekata. Potom su otišli u klub koji se nalazi u istom kompleksu uz rijeku Savu, gdje su ga oni posljednji put vidjeli. Prema onome što dosad znamo, Matej je oko 2 sata u noći nestao iz kluba.

Danima policijski brodovi obavljaju pretragu Save i ušća u Dunav. Cijeloga dana su patrolirali brodovi riječne policije i Žandarmerije. Na to područje su stigli i policajci sa psima tragačima, a potraga se vodila i na Velikom ratnom otoku – između Save i Dunava. U potragu su uključeni i dronovi.

Potraga je obustavljena jučer oko 19 sati. Iz policije su potvrdili da se nastavlja i danas. Najavljuje se velika promjena vremena, kiša i snijeg, što bi moglo dodatno otežati potragu.

I dok Mateja nema već osam dana, a službene informacije o potrazi cure na kapaljku, srpsko Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova prepucavaju se oko jučerašnje izjave Plenkovića.

Plenković: Nije bitno što je Vulin rekao

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković jučer je kratko komentirao slučaj nestalog Mateja, istaknuvši da je u svakodnevnoj komunikaciji s ministarstvima, a da ona komuniciraju sa srpskim tijelima.

“Imam dojam da još sada nemamo cjelinu slike. (…) Ono što me zanima kao hrvatskog predsjednika vlade, a riječ je o hrvatskom državljaninu koji je za blagdane otišao u Beograd, jest da doznamo potpunu informaciju”, poručio je te dodao i da osobno poznaje oca nestalog Periša te da izražava žaljenje zbog cijele situacije.

“Ovog trenutka ne mogu komentirati tuđe izjave. Nije bitno što je rekao Vulin. Meni je važno da doznamo što se dogodilo”, kazao je Plenković.

MUP Srbije: Plenković nema poštovanja prema našem radu

Plenkoviću su oštro odgovorili iz MUP-a Srbije.

“Povodom izjave hrvatskog premijera, poručujemo da nije važno što je rekao Aleksandar Vulin, nego što je rekao ministar policije Srbije, sumirajući rezultate istrage o nestanku Mateja Periše je vrlo važno.

Svi policijski službenici Policijske uprave Beograda, kao i pripadnici riječne jedinice, ronioci Žandarmerije, UKP-a i svih ostalih poslova, ne tražeći godišnji odmor i radno vrijeme, daju sve od sebe da se problem nestanka riješi i da se sazna istina. To bismo učinili za svakog čovjeka, a jedino nas ne zanima državljanstvo ili nacija čovjeka kojeg tražimo.

Plenković nema poštovanja prema radu srpske policije i to nas, nažalost, ne čudi niti iznenađuje. Pozivamo gospodina Plenkovića da pokaže poštovanje prema obitelji nestale osobe i da svojim besmislenim komentarima o nestanku mladića, gosta Beograda, ne ometa rad pripadnika MUP-a”, napisali su na službenim stranicama.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova: Deplasirana i neprimjerena reakcija

Danas se priopćenjem oglasilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Prenosimo priopćenje u cijelosti:

“U danima dok traje potraga za nestalim hrvatskim državljaninom Matejem Perišem u Srbiji, u čemu su već tjedan dana angažirane brojne srbijanske službe, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje zbog jučerašnje deplasirane i neprimjerene reakcije MUP-a Republike Srbije na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića tijekom konferencije za medije prigodom njegovog sudjelovanja na primanju Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića.

Neprihvatljivo je i nerazumljivo da se izjavi predsjednika Vlade daje smisao koji ona sigurno nije imala, posve krivo interpretirajući njegove riječi. Premijer Plenković je istaknuo kvalitetnu suradnju MUP‑a i MVEP-a Republike Hrvatske i drugih tijela s nadležnim institucijama Republike Srbije od trenutka prijave nestanka Mateja Periša. Cijenimo rad svih uključenih službi u potragu i nadamo se najboljem ishodu.

Zajednički nam je prioritet rasvjetljavanje sudbine nestalog Mateja Periša i cjelovita informacija o slijedu događaja, što je jedini smisao izjave predsjednika Vlade.

“Kontraproduktivne i neutemeljene teze MUP-a Srbije”

Kontraproduktivne i neutemeljene teze MUP-a Srbije o tome da bi hrvatske vlasti na bilo koji način ometale rad srbijanskih policajaca tijekom potrage nemaju nikakvo uporište u onome što je izrekao predsjednik hrvatske Vlade, koji je pozvao na nastavak potrage, naglasivši doprinos i angažman svih uključenih službi.

Stoga čudi ishitrena i neočekivana reakcija srbijanskog MUP-a priopćena, tim više što je u svom govoru na tradicionalnom prijemu koji priređuje SNV u prigodi pravoslavnog Božića premijer Plenković istaknuo da će hrvatska Vlada ustrajati u politici dijaloga i mira te uključivosti prema nacionalnim manjima u hrvatskom društvu, istovremeno gledajući prema budućnosti i suradnji sa Srbijom u svim otvorenim pitanjima.

Stoga je i bespredmetna i neobjašnjiva reakcija srbijanskog MUP-a na ni po čemu polemičnu izjavu premijera koji je samo rekao da izjave, ma čije bile, nisu toliko bitne u ovom trenutku već jedino službena informacija o rezultatima potrage, što svatko dobronamjeran može razumjeti.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje da se, ničim izazvano, insinuira negativan smisao izjavama koje nikoga nisu ni prozivale ni omalovažavale, već bile usmjerene na nastavak suradnje u iščekivanju cjelovite službene informacije. U ovom trenutku, dok još traje potraga za nestalim Matejom Periša, ova izlišna i bespotrebna polemika sigurno ne pridonosi dobroj suradnji dviju zemalja u potrazi koja još traje.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava nadu da će se dosadašnja kvalitetna suradnja dviju policija, uz velik angažman srbijanskih policajaca, pa i danas na pravoslavni Božić, nastaviti u ovom slučaju u interesu rasvjetljavanja sudbine nestalog Mateja Periša, i osobito njegove obitelji koja to iščekuje, kao i cijela hrvatska javnost”, poručili su.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ruga
Ruga
1 godina prije

Ma Plenki je budalina. Velika budalina. On samo lupeta. Nećete ništa pametno od njega ćuti.