Published On: Uto, lis 29th, 2019

Masakr u svetom gradu: Otvorena vatra na prosvjednike

Najmanje 14 ljudi je ubijeno, a 865 ranjeno tijekom noći kada su iračke snage sigurnosti otvorile vatru na prosvjednike u šijitskome svetom gradu Kerbali, rekli su u utorak za Reuters bolnički i sigurnosni izvori, piše Hina.

Iračani su izašli u ponedjeljak na ulice četvrti dan zaredom u drugom valu prosvjeda protiv vlade premijera Adela Abdula Mahdija i političke elite za koje kažu da su korumpirane.

Nemiri koje pokreće teška ekonomska situacija i sistemska korupcija izbili su nakon gotovo dvije godine relativne stabilnosti u Iraku, koji je od 2003. do 2017. doživio stranu okupaciju, građanski rat i borbe s Islamskom državom.

Od početka prosvjeda koji sa stankama traje od 1. listopada u sukobima sa sigurnosnim snagama ukupno je ubijeno 250 osoba. Snage sigurnosti bacile su u ponedjeljak suzavac na učenike i studente koji su se oglušili na upozorenje premijera i pridružili se tisućama u Bagdadu koji prosvjeduju protiv njegove vlade.

U dva bagdadska okruga viđeni su vojnici kako palicama tuku srednjoškolce. Ministarstvo obrane osudilo je taj incident, ali nije reklo hoće li vojnici koji su u njemu sudjelovali biti kažnjeni.

Utjecajni šijitski klerik Muktada Sadr pozvao je u ponedjeljak na prijevremene izbora nakon što je u Bagdadu uveden policijski sat.