Published On: Pet, velj 15th, 2013

Martin Schulz: Prijatelj sam BiH i mogu biti iskren

Vjerujem da građani BiH zaslužuju bolje i stoga snažno apeliram na političke snage da se upuste u konstruktivan dijalog i fokusiraju na europska pitanja“, kazao je ”Dnevnom Avazu” predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.
– Ovo ne konstatiram tek da bi kritizirao. Prijatelj sam BiH i stoga mogu biti iskren. Nakon određenog brzog napretka došlo je do zastoja, politički konsenzus je nestao i rad na približavanju EU značajno je usporen. Napredak je blokiran političkim razmiricama i pravnim procedurama. Otad je zabilježen žalosno mali napredak u poboljšanju institucionalnih struktura, jačanju pravnog sustava i, najbitnije, borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije“, istakao je Schulz.
On poručuje političarima da se europskim pitanjima trebaju pozabaviti ne zbog EU, nego zbog BiH koja će na kraju imati velike koristi od takvog pristupa.
Dodaje da se EU prošle godine suočila s jednim od najtežih razdoblja u svojoj povijesti, te da je dužnička kriza u nekoliko zemalja eurozone nanijela ozbiljne štete euru.
Na sreću najgore je sada iza nas. Nitko više ne govori o raspadu eurozone. Čini se da će 2013. biti odlučujuća u našim naporima da se izborimo s krizom“, istakao je Schulz.