MARKOVINA: Mnogi Hrvati koji su u prvom mandatu glasali za Komšića sad okreću želudcom na pomen njegovog imena

Portal Analiziraj.ba objavio je komentar povjesničara i publiciste Dragana Markovine o utjecaju hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića na izbore u BiH, točnije izbor hrvatskog člana Predsjedništva …

Kad je riječ o Izbornom zakonu, moram reći nešto što se ljudima u Sarajevu vjerojatno neće svidjeti.

Jesu problem BiH i Dodik i Čović, ali ono što je važnija poenta je to da sad maknete njih, evo bonskim ovlastima recimo, onaj ko dođe nakon njih će zagovarati istu stvar iz prostog razloga što ogromna većina Srba i Hrvata podržava te politike. To je stvar oko koje se ne bismo trebali zanositi. I to je suština problema BiH, što ona nema unutrašnji konsenzus o tome kako ona treba izgledati.

Ja ne mislim da će HNS napraviti formalno nikakvu teritorijalnu organizaciju niti je to moguće bez novog rata, niti kao što sam već rekao da će bojkotirati izbore, već će bojkotirati uspostavu vlasti nakon izbora. Najiskrenije kažem, stalno sam u Mostaru i pričam s ljudima i preko 95 posto Hrvata jednostavno ne želi da ne ne mogu birati svog člana Predsjedništva, mnogi od njih su glasali za Željka Komšića kad je prvi puta bio kandidat SDP-a, a sad im je ta opcija neprihvatljiva u potpunosti.

Dakle, može se ignorirati to raspoloženje, ali ako ga se ignorirqa neće se puno dobiti. Ja se ne slažem ni u čemu sa HDZ-om, ali smatram da BiH nužno treba nekakav unutrašnji dogovor pa i o Izbornom zakonu. Ali ne ide, pa sam u više navrata govorio da se da Hrvatima da biraju člana Predsjedništva, a da se smanje ovlasti Doma naroda i da se ukine mogućnost blokada i da je to već sasvim razumno rješenje. Ali kad jedni popusti na jednom, drugi neće da popuste na drugome i obrnuto i zato mislim da je puno veći problem BiH od potencijalnog raspada koji se neće dogoditi da vječno traje ovo stanje statusa quo u kojem se ništa ne pomiče.

Društvo u BiH jednostavno želi da to bude tako i to jeste tako, jer biraju jedne te iste i ja sam užasno razočaran zbog toga kao što smo svi mi koji se ne slažemo sa nacionalističkim konceptom BiH i nama jen očito to prihvatiti pa šta bude.

„Ako ništa da nađemo minimalni konsenzus da funkcioniramo, ali to nije moguće bez aktivnijeg pritiska Međunarodne zajednice“- kazao je Markovina.

Milanović je štetočina samo malo manje od Franje Tuđmana zato što na svu sreću nema ovlasti kojen je imao Franjo Tuđman.

„Hrvatski predsjednik nema realne ovlasti, ali kad je riječ o BiH, poenta je da i Plenković i Milanović suštinski žele isto, ono sve što želi i Dragan Čović. To nije ništa novo, ali stvar je u tome da naprosto to želi i ogromna većina Hrvata u BiH. Sad je pitanje samo da li je pošteno i uredu, a mislim da nije, da iko iz Zagreba se bavi time kako će izgledati Izborni zakon u BiH. Kao što nije uredu da se iko iz Srbije bavi kako će izgledati bilo šta u BiH. To nije pristojno, jer je BiH međunarodno priznata država i Hrvati imaju mehanizme u njoj i koriste ih da bi se zaštitili. Te iste mehanizme imaju i Srbi i Bošnjaci. Nema potrebe producirati nervozu i sa strane nametati bilo šta, nažalost to radi Hrvatska – kazao je između ostalog Markovina. (federalna.ba/Jasenka Tica Isović)