Petak, 21 lipnja, 2024

Marinko Čavara mogući novi predsjednik Federacije

Must Read

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara sigurno će biti novi predsjednik Federacije BiH (FBiH), tvrdi lider ove stranke Dragan Čović te dodao da je na ostalim partnerima u vlasti u FBiH, prvenstveno na SDA, da predlože imena potpredsjednika FBiH.

“Jedino je za sada siguran Čavara. Na SDA je da predloži potpredsjednika i mandatara Vlade FBiH”, dodao je Čović.

Prema pisanju pojedinih medija, izvjesno je da će potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda dati SDP, a u opciji su aktualni potpredsjednik Vlade FBiH Svetozar Pudarić i federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš.

SDP će, najvjerojatnije, imati najveći broj izaslanika u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, minimalno trećinu, za razliku od Demokratskog fronta, koji će, možda, biti zastupljen samo sa jednim srpskim izaslanikom, prenijela je agencija Srna.

Glavni kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda je Aljoša Čampara, savjetnik Bakira Izetbegovića. Prema Ustavu FBiH, za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH potrebna je minimalno trećina u svakom od klubova u Domu naroda parlamenta FBiH, a onda i prosta većina glasova u oba doma Parlamenta FBiH.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Saša Magazinović kazao je danas Agenciji Fena da treba sačekati da prođu žalbeni rokovi kako bi bilo potvrđeno koji će izaslanici činiti Dom naroda Federalnog parlamenta, ali i da su sve što se ovih dana pojavljuje u medijima spekulacije.

”Mi na to nećemo odgovarati i niti ih komentirati”, rekao je Magazinović.

S druge strane, Čović vjeruje kako bi na razini BiH i FBiH izvršna vlast mogla biti formirana već sredinom sljedećeg tjedna, dodajući da još nije poznato kojem će pripasti koji resor u vlasti.

“Realno je, nakon izbora izaslanika u Dom naroda FBiH iz Sarajevskog kantona, da sljedećeg tjedna formiramo vlast i da konačno završimo taj posao. Vjerujem da bi Dom naroda Parlamenta FBiH trebao izabrati rukovodstvo u FBiH, a Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrditi kandidata za državnu razinu”, pojasnio je Čović.

Izrazio je uvjerenje da isti dan može biti imenovan mandatar Vlade FBiH i prvi čovjek Vijeća ministara BiH. Čović je naveo da još nije bilo riječi o tome kome će točno pripasti koja pozicija na federalnom i nivou BiH.

“Kada je riječ o pozicijama u Vladi FBiH, naš stav ostao je isti – pet ministarskih pozicija plus jedno srpsko. U Vijeću ministara BiH to su tri ministarska mjesta i četiri zamjenika. O resorima ću uskoro razgovarati s Izetbegovićem”, najavio je Čović.

Glavni tajnik DF-a Sifet Podžić Feni je rekao kako na organima stranke o ovom pitanju još nije bilo razgovora niti o eventualnom predlaganju kandidata za predsjednika ili potpredsjednika niti o tome tko bi to mogao biti.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Čović: Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Sarajevu organizirao tiskovnu konferenciju, odnosno "druženje s medijima" u okviru već ustaljene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -