Marine Le Pen proglašena krivom za klevetu nakon što je optužila francusku nevladinu organizaciju za krijumčarenje migranata u Mayotteu

Priča Euronewsa, AFP

Marine Le Pen, bivša čelnica francuske krajnje desne stranke Nacionalni skup, proglašena je krivom za klevetu protiv Cimadea, nevladine organizacije koja pomaže migrantima, izbjeglicama i tražiteljima azila i pruža im pravnu pomoć.

Tijekom intervjua emitiranog na BFMTV-u u siječnju 2022., Le Pen – koja je odstupila s mjesta vođe Nacionalnog skupa u studenom iste godine – optužila je francusku nevladinu organizaciju da je “ponekad” “suučesnik krijumčara” uključenih u “ilegalnu imigracijsku mrežu iz Komora” u Mayotteu.

Otok Mayotte je prekomorski francuski odjel u Indijskom oceanu, smješten između Mozambika i Madagaskara.

“Jesu li humanitarne udruge suučesnice u zločinu ulaska?”, pitao je Le Pen novinar. “Ponekad da. Oni su čak i suučesnici s krijumčarima”, odgovorila je, prije nego što se posebno usredotočila na Cimadea.

“Cimade zapravo organizira ilegalnu imigracijsku mrežu koja dolazi iz Komora” u Mayotteu, rekla je.

U to je vrijeme Le Pen bila kandidat na predsjedničkim izborima u travnju 2022., a tada je pobijedio Emmanuel Macron. Svoj najveći rezultat zabilježila je u prvom krugu izbora u Mayotteu zahvaljujući usredotočenosti na ilegalnu imigraciju.

Francuski sud proglasio ju je u petak krivom za klevetu zbog njezine izjave o Cimadeu i naredio joj da plati francuskoj nevladinoj organizaciji uvjetnu novčanu kaznu u iznosu od 500 eura. Također će morati platiti 2 eura sudskih troškova i 000 euro odštete.
Prema sudu, Le Penove izjave “premašile su moguću dozu pretjerivanja u kontekstu u kojem su izgovorene”. “Granice slobode govora (prešle su)”, priopćio je sud.