Published On: Sub, kol 1st, 2020

MARIJAN KNEZOVIĆ Milanović nije idealan predsjednik, ali pokazuje da nije poput Mesića i Josipovića koji su bili otvoreni neprijatelji Hrvata u BiH

Vijest o odluci predsjednika Zorana Milanovića da će na 25. godišnjicu Oluje odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske, naišla je na brojne reakcije u javnosti. Takav Milanovićev potez za portal Direktno komentirao je Marijan Knezović, politički analitičar i aktivist za prava Hrvata u BiH.

Milanovićevu najavu o odlikovanju Hrvatskoga vijeća obrane i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske veliki broj Hrvata iz BiH na neki način doživljava konačnim ispravljanjem nepravde.

“Milanovićev potez odlikovanja četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalne policije Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske je jedan ozbiljan i državnički potez koji je bio potreban i čiji rezultat neće biti malen u kontekstu međunarodne percepcije o naravi HVO-a kao i same Hrvatske Republike Herceg Bosne”, rekao je Knezović i dodao:

“Uopće me ne iznenađuje što je Milanović to učinio, on nikad nije govorio protiv HVO-a kao ni protiv Tuđmanove politike prema BiH. U najmanju ruku je neozbiljno što taj potez nitko dosad nije napravio, ali ovaj potez je i sada posebno snažan, nakon prestanka rada Haaškog suda pokazalo se i s državne razine kako se Hrvatska ne odriče uloge HVO-a i kako projekt pranja mozga i monstruizacije HVO-a, koji su u Haagu provodili pod krinkom dijela međunarodne zajednice, ipak nije uspio”.

Ovim potezom pokazuje da nije sličan Mesiću i Josipoviću

Nitko od Milanovićevih prethodnika nije ništa poduzeo po ovome pitanju, a navedenu inicijativu je Generalski zbor prije godinu i pol dana poslao tadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, koja se “bojala reakcija iz BiH”.

“Milanovićevi prethodnici su to propustili učiniti zbog straha od reakcija iz BiH.

Ovakvim potezima Milanović pokazuje kako ipak nije sličan svojim prethodnicima Mesiću i Josipoviću, oni HVO nisu mogli vidjeti ni na fotografiji te su bili otvoreni neprijatelji Hrvata u BiH, dok Milanović to nije.

Nadam se kako će predsjednik na isti način uskoro krenuti uvažavati i HOS kao i njihove ambleme te da će kao sukreator vanjske politike uskoro i pred drugim zemljama aktivno govoriti o problemu ugroženosti Hrvata u BiH kao i o nužnosti federalizacije BiH kako bi se implementirala osnovna ljudska prava koja Hrvati u BiH nemaju”, objasnio je.

Zlatan Mijo Jelić – čovjek koji je preživio torturu i montiranu optužnicu u BiH

“Posebno mi je drago što će i jedno odlikovanje, u ime Specijalne policije HB, primiti i general Zlatan Mijo Jelić. On je čovjek koji je proživio pravnu torturu i politički montiranu optužnicu u BiH, odlikovanje specijalne policije koju je vodio od strane Republike Hrvatske je snažna poruka bošnjačkom dijelu političke elite u BiH koja je i inducirala proces generalu Jeliću.

Milanović nije idealan predsjednik, ali njegova uloga u reformiranju mainstream ljevice po pitanju Hrvata u BiH i HVO-a je povijesna i udara dobre temelje za svaku buduću suradnju Hrvata iz RH sa sunarodnjacima u BiH, a poprilično sam uvjeren kako će doći vremena za Hrvate u BiH kada će nam trebati plebiscitarna podrška iz Hrvatske, jednako od lijevog dijela političkog spektra kao i desnog s centristima, baš kao što su i Hrvati iz BiH plebiscitarno pomagali Hrvatsku kad joj je bilo najpotrebnije”, zaključio je Knezović.