Marija Pinjuh: “Djecu naše djece ste zadužili!”

Našoj će unučadi trnuti zubi radi Vas i Vaše djece!

Buntovna i satirična pjesma od Dubioza kolektiva “Fadile, jebi se!”, potakla me na razmišljanje.

Hoće li se u ovoj zemlji ikad išta promijeniti?

piše: Marija Pinjuh I Hercegovka.hr

Zemlja smo koja grca u dugovima, imamo lošu zdravstvenu skrb, kvalitetno školstvo je san, standard ne postoji. Imamo dvije vrste stanovnika, abnormalno bogate i siromašne. Srednja klasa je ubijena.

Cijene prehrambenih proizvoda je primjerenija novčanicima Švicarske. Hranimo se nekvalitetno jer sve što je kvalitetno jako puno košta. Djeca obolijevaju od dijabetesa i imaju hormonalne poremećaje. Žene se boje zatrudnjeti, blagoslovljeno stanje je ovdje stanje straha i panike.

Ljudi se mole samo za zdravlje, pošto nas i najmanji zdravstveni problem baca u bankrote i neimaštinu.

Rakovi nam letaju zrakom.
Kardiovaskularni problemi su nam svakodnevnica.
Socijalna pomoć? – čuli smo da to negdje postoji.
Zapošljavanje preko zavoda za zapošljavanje? Ne znam da se oglasilo.

S druge strane imamo političke elite, njih nedodirljive. Imamo ministra koji je na optuženičkoj klupi za ratne zločine. Imamo ministricu vanjskih poslova koja ima odjeću kao da je na plaći u Dubaiu. Samo jedan njezin šal je procjenjen na cca 2000 USD. Imamo premijera koji je na optuženičkoj klupi za aferu respiratori. Apsolutno sve u ovom protektoratu je korumpirano.

Svijet se grčevito bori za svaku dozu cijepiva, ali naša zemlja ne. Tražite da vam aplaudiramo što primate milostinju/sadaku? Ne znam “gospodo” jeste li luđi ili nesposobniji.

Sa svakim danom tonemo sve dublje, mi nismo dotakli dno, mi smo dno probili davno. Djecu naše djece ste zadužili. Našoj će unučadi trnuti zubi radi vas i vaše djece. Dajete djeci ministarstva da se zabavljaju.

Najveći san je otići odavde, a kako otići iz zemlje u kojoj nam leže kosti predaka i očeva? Kako otići iz zemlje koju su majčine suze natopile?

Kako ste Vi, nosači odjela koje se naziva političarima, veće patriote od nas koji znamo što znači podnijeti žrtvu za ovu zemlju? Tko Vam daje pravo, vratovi za vezanje kravate, da Vi kritizirate djecu što žele pobjeći odavde? Tko ste Vi, nosači markiranih torbica na ramenima, koja nikad teže od LV torbice nisu ponijeli, da blokirate ljude koji vas otvoreno kritiziraju? Tko ste Vi, krvoločni vampiri željni i dječijeg doplatka i invalidnina? Tko ste Vi, nosači bijelih kuta, da otvarate džepove pred sirotinjom za operaciju sljepog crijeva?

Tko ste svi vi na funkcijama?

Zašto se ne sruši ova urušena država? Nemojte mi priče “Nemamo nego ovu!” – bolje nikakva nego ovakva.

Zašto ostati u braku ako te partner zlostavlja?

Mi smo narod koji ima kolektivni Stockholmski sindrom! Mi smo narod kojeg treba preodgojit odmah nakon uništenja političara! Vi političari ste najveći krvoloci naših života! Vi ste hodajuće zlo!

Rat smo preživjeli, ali Vas nećemo!

I u stilu pjesme vam želim reći ono što i Dubioza, ali nije me mama tako odgojila.

more recommended stories