Published On: Pet, lip 25th, 2021

MARCA: Igrač od 50 milijuna eura je hrvatska lokomotiva

Najčitaniji španjolski list pred obračun Hrvatske i Španjolske u osmini finala Eura u ponedjeljak u velikom tekstu ističe jednog igrača.

Pod naslovom Modrićev štitonoša piše o Mateu Kovačiću kao ključnom igraču Hrvatske na Euru, i to nakon što je bio marginalac u najvećem uspjehu u povijesti hrvatskog nogometa.

“Kovačić je u reprezentaciji Hrvatske koja je došla do finala SP-a bio gledatelj. Kao 24-godišnjak i osvajač tri Lige prvaka s Realom nije uspijevao biti išta više od rezerve u Hrvatskoj. Upravo je u Rusiji sjedeći na klupi spoznao da mora napustiti Real, gdje je također većinom gledao uspjehe svoje momčadi, kako bi si spasio karijeru i u klubu i reprezentaciji. Sve to je otkrio upravo Marci u intervjuu koji je našem listu dao na SP-u. Tada nam je rekao: ‘Moram igrati više. Vrijeme je da odem’”, podsjeća Marca i dodaje:

Osvojio je i četvrtu Ligu prvaka, ali, za razliku od prve tri, sada nije bio gledatelj

“Tri godine kasnije vrijeme je pokazalo da je Kovačić bio u pravu, jer je od rezerve u klubu i reprezentaciji postao ključni igrač i Chelseaja i Hrvatske. Sada ima i četvrtu Ligu prvaka, ali, za razliku od prve tri, ovu nije osvojio kao epizodist, nego protagonist.”

Marca ovako opisuje Kovačićev uzlet u reprezentaciji: “On je Modrićev štitonoša na sredini terena, lokomotiva Hrvatske. Nogometaš koji svim suigračima pomaže s loptom i bez nje. Kada je riječ o obrani, prvi će vršiti presing i podmetnuti nogu tamo gdje je gusto. Kada uzme loptu, zahvaljujući brzini i vještini s njom, brzo je iznosi. Njegova probojnost i vertikalnost, po kojoj je ostao u sjećanju iz Reala, sada je još istaknutija njegovim karakterističnim dugim koracima.”

Modrićevo životno osiguranje i lokomotiva Hrvatske

Španjolci ističu Kovačićev kapitalan doprinos Hrvatskoj na Euru: “Hrvatski je igrač koji je najviše pretrčao na Euru, gdje je prošao 29.8 kilometara tijekom grupne faze, u kojoj nije igrao samo 12 minuta. Kovačić je nezamjenjiv prvotimac i ključni igrač u fazi građenja igre”, piše Marca, uz navođenje Kovačićevih impresivnih brojki uspješnih dodavanja te napomenu: “On je za Hrvatsku poput životnog osiguranja.”

Tako ga naziva i Luka Modrić, piše Marca te citira Kovačića, koji u njemu vidi uzora i savjetnika: “Bio je tužan kada sam otišao iz Reala jer smo cijele dane bili zajedno, ali mi je rekao da je London nevjerojatan grad, a Premier liga čudesna. Upozorio me je da će mi na početku biti teško, ali da ću ubrzo uživati u ritmu i načinu igranja te punim stadionima. Upravo tako je i bilo.”

Zidane ga je razočarao, Tuchel mu se divi, Dalić uživa u njemu

Za kraj teksta o Kovačiću Marca citira što su govorili treneri ključni za njegovu karijeru: “Možete ga nazvati u 4 ujutro da dođe na trening i on će se tamo pojaviti prvi, i to trčeći. Veliko je zadovoljstvo imati takvog igrača. Izniman je profesionalac, koji jako puno radi za momčad i odlično kontrolira igru. Jedan je od najboljih veznjaka uopće”, govori Thomas Tuchel, pod kojim se Kovačić preporodio u Chelseaju.

Zidane je također često komplimentirao Kovačiću, ali nije to pokazivao davanjem prilika. “Zaslužio sam igrati u finalu Lige prvaka 2018., ali nisam dobio ni minute”, navodi Marca Kovačićeve riječi iz vremena kada je prelomio da odlazi iz Reala.

Zlatko Dalić sada slavi Kovačićevu životnu formu. “Odlazak iz Madrida mu je bio sjajna odluka, jer tamo nije igrao, a morao je.”

Marca se slaže s tom ocjenom, jer kako ističe: “O Kovačićevoj vrijednosti svjedoči i to što je, premda rezerva Reala, prije dvije godine otišao u Chelsea uz veliku odštetu, od čak 50 milijuna eura. Toliko vrijedi i danas.”/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>