Manje od 30 posto Hrvata podržava obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj – Hrvatski Medijski Servis

Prema rezultatima istraživanja o tome što hrvatski građani misle o obuci ukrajinske vojske u Hrvatskoj, koje je za RTL provela agencija Promocija plus, većina građana je protiv obuke.

Naime, rezultati pokazuju da je protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj gotovo 60 posto građana (58.2 posto). Manje od trećine (29.4 posto) uglavnom ili potpuno podupire takav potez. Uvjerljiva potpora vladinoj inicijativi dolazi od birača HDZ-a, ali i među njima je trećina protiv. Birači svih ostalih oporbenih stranka, i lijevih i desnih, znatno češće ne podržavaju ovu opciju.

Obuka može, ali samo odabranih

Vojna misija obuhvaća nekoliko elemenata načina i mjesta obuke, a najviše građana podupire obuku sanitetskog osoblja i specijalista za razminiranje (30.3 posto), no ne i obuku vojnika. Da hrvatski instruktori obučavaju ukrajinske vojnike na teritoriju drugih zemalja, podržava petina građana (20.0 posto).

Opciju oko koje se najviše lome koplja, obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, bira 16.5 posto građana. Oko 10 posto građana je za posljednju opciju, koja se u misiji, doduše, uopće ne spominje – da hrvatski instruktori obučavaju ukrajinske vojnike na teritoriju Ukrajine.

Gotovo četvrtina ispitanika (22.7 posto) nije se izjasnila – ili ne žele reći ili ne znaju kako bi se i gdje obuka Ukrajinaca trebala provoditi.

U istraživanju su se građani upitali i o tome tko bi trebao donijeti tu odluku. Najviše ih smatra da je to zajednički dogovor dvaju predsjednika – gotovo 37 posto (36.6 posto). Da je to isključivo odluka predsjednika Milanovića kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, smatra gotovo jednak broj – 35.5 posto. Opciju odluke parlamenta, dvotrećinskom većinom, zaziva tek 13.2 posto građana.

Vladu, koja je u Bruxellesu najavila sudjelovanje u misiji, kao mjerodavnu za odluku vidi tek 4 posto građana. Odluku će na kraju donijeti sabor 15. prosinca, za kada je najavljeno glasovanje. Vladajućima je potrebna 101 ruka, a pitanje je hoće li o svemu odlučivati i ustavni suci./HMS/