Published On: Čet, lip 1st, 2017

Manchesterska veza terorista sa BiH!

Otac teroriste Salmana Abedija koji je počinio masakr u Engleskoj, tijekom rata u BiH bio je povezan sa zloglasnom jedinicom “El mudžahid”.

Abedi je prvi put u BiH boravio 1993. godine i bio je u kontaktu s pripadnicima takozvane “Alžirske grupe”.

Ramadan Abedi je 1993. godine pobjegao iz Libije u Englesku, gdje je dobio politički azil zbog borbe protiv libijskog predsjednika Moamera Gadafija, a od 1994. posjedovao je britansku putovnicu sa kršćanskim imenom, prenosi rtrs.tv

Upravo britanske obavještajne službe vrbovale su i poslale Abedija u BiH, tvrdi ekspert za sigurnost Dževad Galijašević.

– Netko tko je izbjeglica, netko tko traži azil od jedne vlade a da istovremeno dobije britansku putovnicu sa kršćanskim imenom i da poslije s tom putovnicom krstari Europom, da se povezuje s islamističkim organizacijama i vraća u London… pa jasno je kako je on projekt obavještajne zajednice Velike Britanije, kaže Galijašević.

Koristeći tu putovnicu Abedi je na ove prostore dolazio s pripadnicima snaga UN. Za mjesec dana boravka obišli su područja Zenice, Maglaja i Travnika, a zadatak im je bila sanacija borbenih sukoba između Hrvata i Bošnjaka.

– Svugdje se tu vide tragovi, svugdje se tu vidi koliko je Al Kaida gradila moćnu infrastrukturu u BiH, dodaje Galijašević. Postalo je uobičajeno da se, nakon svakog terorističkog napada u europskim zemljama, pojavi trag koji vodi do BiH, ističu stručnjaci.

Predrag Ćeranić, stručnjak za sigurnost, ističe da teroristi, odnosno dio mreže kojoj pripada, ili je bio u BiH u ratu ili ima veze s oružjem ili municijom porijeklom iz BiH. Video možete pogledati OVDJE
/HMS/