Published On: Pon, stu 5th, 2012

I TAKO JE ZAVRŠIO ŽIFKO NAMETNUTI: Budimir ne može raspustiti Parlament

Živko Budimir , nelegalni i nametnuti predsjednik FBIH kojem politička volja njegovog naroda ne predstavlja nikakav imperativ  djelovanja, a kršenje ustava njegov je modus spašavanja Federacije, iako ga za spašavanje Federacije nitko nije ovlastio, u  jučerašnjem intervjuu za “Nezavisne novine” ponovo je zaprijetio mogućim raspuštanjem Federalnog parlamenta.

– Postupci poslanika nove parlamentarne većine omalovažavaju demokraciju i govore da bi bilo jeftinije i učinkovitije da Parlament FBiH bude zamijenjen tijelom u kojem će sjediti stranački lideri, jer svakako donose odluke, pa je bolje da to čine u institucijama nego restoranima – ustvrdio je on.

Kavanska priča 

Nije, međutim, u pisanim odgovorima koje je dao htio govoriti konkretnije o modalitetima jedne ovakve moguće odluke.

– Budimir vrlo dobro pazi u svojim izjavama da ne kaže izričito da će to uraditi, nego ukazuje na mogućnost da to učini kao predsjednik Federacije. On navodi da postoji Ustavom popisana procedura. I to je točno. No, gospodin Budimir previđa samo jednu stvar, a to je da se ti jasno precizirani uvjeti nisu stekli, pa ne treba licitirati s nekim hipotetičkim potezima, niti on sam to može učiniti. Eventualno raspuštanje Parlamenta FBiH nije stvar pojedinca, niti se od predsjednika Federacije može praviti predsjednik Francuske naprimjer – reakcija je dopredsjednika FBiH Svetozara Pudarić.

U izjavi za “Dnevni avaz” Pudarić dodaje i da “to što Budimir priča može biti kafanski razgovor i nešto što samo neobrazovan čovjek može pričati”.

Pučistička opcija

– Budimir priča političke gluposti i nitko ne može poništiti izborni legitimitet poslanika koji su oni dobili od naroda na demokratskim izborima – rečeno nam je u Press centru Saveza za bolju budućnost BiH.

Opcija da lideri stranaka preuzmu ulogu Parlamenta, ocjenjuje se u SBB BiH, kao “pučistička opcija, koju politički odgovoran i obrazovan čovjek ne bi trebao predlagati”.

– Budimir je za predsjednika FBiH izabran bez dovoljnog broja glasova u Domu naroda, a OHR je poništio legalnu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva i Budimira nametnuo Federalnom parlamentu. Možda je vrijeme da OHR ispravi vlastitu grešku i deblokira vlast na federalnoj razini, koju opstruira čovjek bez legaliteta i legitimiteta – rečeno nam je u Press -centru SBB BiH.

Ustav: Potrebna suglasnost dopredsjednika

Član 16. Ustava Federacije BiH navodi opcije za raspuštanje Parlamenta FBiH.

– Kada predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donositi potrebne zakone, on može, uz suglasnost dopredsjednika Federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s time da se dom ne može raspustiti tijekom jedne godine od njegovog prvog saziva. Predsjednik Federacije raspušta oba doma kad oni ne uspiju usvojiti proračun Federacije prije početka proračunske godine – stoji u Ustavu FBiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare