Srijeda, 29 svibnja, 2024

I TAKO JE ZAVRŠIO ŽIFKO NAMETNUTI: Budimir ne može raspustiti Parlament

Must Read

Živko Budimir , nelegalni i nametnuti predsjednik FBIH kojem politička volja njegovog naroda ne predstavlja nikakav imperativ  djelovanja, a kršenje ustava njegov je modus spašavanja Federacije, iako ga za spašavanje Federacije nitko nije ovlastio, u  jučerašnjem intervjuu za “Nezavisne novine” ponovo je zaprijetio mogućim raspuštanjem Federalnog parlamenta.

– Postupci poslanika nove parlamentarne većine omalovažavaju demokraciju i govore da bi bilo jeftinije i učinkovitije da Parlament FBiH bude zamijenjen tijelom u kojem će sjediti stranački lideri, jer svakako donose odluke, pa je bolje da to čine u institucijama nego restoranima – ustvrdio je on.

Kavanska priča 

Nije, međutim, u pisanim odgovorima koje je dao htio govoriti konkretnije o modalitetima jedne ovakve moguće odluke.

– Budimir vrlo dobro pazi u svojim izjavama da ne kaže izričito da će to uraditi, nego ukazuje na mogućnost da to učini kao predsjednik Federacije. On navodi da postoji Ustavom popisana procedura. I to je točno. No, gospodin Budimir previđa samo jednu stvar, a to je da se ti jasno precizirani uvjeti nisu stekli, pa ne treba licitirati s nekim hipotetičkim potezima, niti on sam to može učiniti. Eventualno raspuštanje Parlamenta FBiH nije stvar pojedinca, niti se od predsjednika Federacije može praviti predsjednik Francuske naprimjer – reakcija je dopredsjednika FBiH Svetozara Pudarić.

U izjavi za “Dnevni avaz” Pudarić dodaje i da “to što Budimir priča može biti kafanski razgovor i nešto što samo neobrazovan čovjek može pričati”.

Pučistička opcija

– Budimir priča političke gluposti i nitko ne može poništiti izborni legitimitet poslanika koji su oni dobili od naroda na demokratskim izborima – rečeno nam je u Press centru Saveza za bolju budućnost BiH.

Opcija da lideri stranaka preuzmu ulogu Parlamenta, ocjenjuje se u SBB BiH, kao “pučistička opcija, koju politički odgovoran i obrazovan čovjek ne bi trebao predlagati”.

– Budimir je za predsjednika FBiH izabran bez dovoljnog broja glasova u Domu naroda, a OHR je poništio legalnu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva i Budimira nametnuo Federalnom parlamentu. Možda je vrijeme da OHR ispravi vlastitu grešku i deblokira vlast na federalnoj razini, koju opstruira čovjek bez legaliteta i legitimiteta – rečeno nam je u Press -centru SBB BiH.

Ustav: Potrebna suglasnost dopredsjednika

Član 16. Ustava Federacije BiH navodi opcije za raspuštanje Parlamenta FBiH.

– Kada predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donositi potrebne zakone, on može, uz suglasnost dopredsjednika Federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s time da se dom ne može raspustiti tijekom jedne godine od njegovog prvog saziva. Predsjednik Federacije raspušta oba doma kad oni ne uspiju usvojiti proračun Federacije prije početka proračunske godine – stoji u Ustavu FBiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -