Published On: Ned, stu 3rd, 2013

Magazinović: Nigdje u svijetu predsjednik države ne stoji sa strane kad se mijenja Ustav

Siguran sam da ima onih koji bi rado napravili model promjene Ustava BiH koji bi njihovoj stranci garantirao mjesto u Predsjedništvu BiH. Nije isključeno da bi neki u Ustav BiH rado upisali i svoje ime i prezime. Moguće je i da netko čak u tajnosti o tome i pregovara, ali za Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP) je to neprihvatljivo i u takvoj politici nam ne pada na pamet da sudjelujemo.

Kazao je ovo za Agenciju Fena član Predsjedništva SDP-a BiH i predsjedavajući kluba poslanika SDP-a BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović upitan da prokomentira izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da trenutni razgovori o implementaciji presude “Sejdić-Finci” idu u pravcu da “jedan član Predsjedništva BiH bude iz HDZ-a BiH, a ostala dva da se biraju”.

Magazinović je dodao da “na stolu definitivno nije prijedlog SDA niti bilo koje druge stranke”.

– Žao nam je što je Komšić odbio poziv Europske unije da sudjeluje u procesu iznalaženja rješenja za dobivanje kandidatskog statusa naše zemlje u EU. Nigdje u svijetu predsjednik države ne stoji sa strane kada se mijenja Ustav. To je luksuz koji nitko sebi ne bi trebao dopustiti, ma kakav politički interes stajao iza toga – istaknuo je Magazinović.

Smatra da je “suvišno da SDP poziva da se u ovaj proces uključe i oni kojima je to posao, zakonska i ustavna obaveza”.

– Mislimo da, predsjedavajući Komšić, kao šef države već osam godina, treba biti aktivni sudionik ovog jako važnog procesa za budućnost naše države – rekao je.

Pregovori inače ne idu lako, dodao je, ali upravo zbog budućnosti BiH SDP smatra da se mora razgovarati i biti dio procesa koji je od ekstremne važnosti za državu.

– To mi i radimo i na sastancima u BiH i na onim u Bruxellesu. Iznosimo stavove i borimo se u ono u što vjerujemo i za što smatramo da je moguće rješenje. SDP je javno pozvao eksperte iz civilnog društva kao i sudionike izrade prijedloga za reforme FBiH da nam se pridruže i daju svoj doprinos i već ima onih koji su ponudili svije vrijeme, energiju i osobne kapacitete. Mi i dalje ostajemo otvoreni za sve – naglasio je Magazinović.

Ponovio je da je promjena Ustava izuzetno važno pitanje i pozvao sve oni koji svojim znanjem i konkretnim prijedlozima mogu pomoći da se uključe u proces.

Fena