Published On: Sun, Mar 5th, 2017

MAGAZINOVIĆ: Moguće da postoji dogovor da izbori 2018. ne budu održani

-Nije isključena opcija da postoji dogovor vladajućih stranaka da izbori 2018. godine ne budu održani, izjavio je predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Nažalost, na primjeru Grada Mostara vidjeli su da to prolazi. Ta agonija traje duži niz godina. Ukoliko se ne riješe izmjene Izbornog zakona, prema mom mišljenju, bit će vrlo kompleksno organizirati izbore 2018. ili će to biti jedan od argumenata da se oni ne organiziraju. Ponavljam, ne bi me uopće iznenadilo da postoji dogovor da izbori 2018. ne budu održani. Naravno, bilo bi najbolje da nitko od njih nije za to kriv ili da su svi jednako krivi, ali nemam nikakve sumnje da je i to jedna od opcija, kazao je Magazinović u Dnevniku TV 1.

Magazinović je izjavio kako vladajućoj koaliciji u BiH ne odgovara održavanje izbora, jer ako budu održani, njih, kako je rekao, neće biti nigdje na tim izborima. Dodao je kako posljednja istraživanja pokazuju kakav im je rejting.

-Čisto sumnjam da će u ovih godinu i pol uraditi išta konkretno da bi to mogli popraviti, kazao je Magazinović, ne navodeći o kakvom se istraživanju radi, tko ga je i kada uradio i zašto nije javno objavljeno.

Upitan tko bi se s kim mogao dogovoriti da se izbori ne održe, Magazinović je kazao:

-Oni kojima to odgovara. Recimo, Bakir Izetbegović se više ne može kandidirati za člana Predsjedništva BiH, a vjerujem da mu ne bi smetalo da tu ostane. Što se tiče HDZ-a BiH, ova stranka nikada nije imala bolju poziciju – sve što oni žele, SDA i drugi partneri isporučuju. SNSD – čisto sumnjam da može ponoviti rezultat. Dakle, ta vertikala suradnje između stranaka, koje se u javnom i medijskom prostoru ne podnose i šalju vrlo oštre poruke jedni prema drugima, a ustvari jako dobro surađuju, ne bi me iznenadilo da su tako nešto smislili, kazao je Magazinović za TV1.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH, po apelaciji Bože Ljubića, proglasio je neustavnim odredbe Izbornog zakona o načinu izbora izaslanika u Federalni dom naroda. Bez usvajanja novih odredbi Izbornog zakona, neće, tvrde pravni stručnjaci, biti moguće konstituirati Dom naroda Federalnog parlamenta, pa time ni federalnu izvršnu vlast, nakon izbora 2018. Kako hrvatski i bošnjački klub biraju izaslanike i u Dom naroda parlamenta BiH bit će nemoguće formirati drugi dom državnog parlamenta, a time i formirati vlast na državnoj razini.

Stranke okupljene oko HNS BiH ponudile su tri prijedloga izbora članova Predsjedništva BiH i dva modela izbora izaslanika u Dom naroda parlamenta BiH, kojima bi se spriječilo da jedan narod drugom bira predstavnike, no SDA je sve prijedloge odbila, uz obrazloženje kako ti prijedlozi vode “etno-teritorijalnim podjelama”. Uz isto ili slično obrazloženje prijedloge HNS BiH odbijaju i druge bošnjačke stranke, uključujući i SDP./HMS/