Published On: Wed, May 22nd, 2019

MADRID Na sjednici španjolskog parlamenta bili i pritvoreni Katalonci

Meritxell Batet, 46-godišnja zastupnica Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) iz Barcelone, izabrana je tek u drugom krugu glasovanja. U prvom, u kojem joj je trebalo 176 glasova u parlamentu s 350 mjesta, dobila je 175 glasova. Zastupnici Katalonske republikanske ljevice (ERC), njih 17, te 4 zastupnika baskijske stranke EH Bildu, koja zagovara nezavisnost Baskije, na svojim glasačkim listićima napisali su “Ilibertat”, što na katalonskom jeziku znači “sloboda”.

Batet, koja je do jučer bila ministrica za teritorijalnu politiku, koja uključuje 17 pokrajina, izabrana je u drugom krugu, kada je bilo potrebno imati više glasova za u odnosu na protiv.

Ona je bila kandidatkinja socijalističke stranke koja je na izborima 28. travnja osvojila najviše mjesta, njih 123, što joj je nedovoljno za samostalno formiranje vlade. U idućim tjednima će PSOE tražiti podršku manjih stranaka, moguće i katalonskih, s kojima zasad postoji nepremostivi rascjep i koje drže 22 mjesta.

Kandidatura Batet protumačena je u medijima nastojanjem premijera Pedra Sáncheza da ublaži tenzije između središnje vlade u Madridu i regionalne u Barceloni, koja zagovara nezavisnost od Španjolske.

“Batet predstavlja sve što je uvijek predstavljao PSOE: odanost državi, poštovanje institucija te potpunu predanost dijalogu te održavanje mostova s ostalim političkim snagama”, izjavio je Sánchez.

Pritvoreni Katalonci također na konstitutivnoj sjednici

Sjednicu uoči izbora predsjednice parlamenta otvorili su, sukladno pravilu, najstariji zastupnik 73-godišnji socijalist Javier Zamarrón Moreno te dvije najmlađe zastupnice, 23-godišnja Marta Rosique iz Katalonske republikanske ljevice (ERC) i 25-godišnja Lucía Muñoz Dalda iz lijevog Podemosa.

Rosique je vodila sjednicu u crnoj majici kratkih rukova na kojoj je bila oslikana katalonska zastava koja simbolizira nezavisnost, ali s crvenom petokrakom zvijezdom kakvu u Kataloniji koriste pobornici komunizma. “Antifašistička akcija, katalonske zemlje”, pisalo je na majici.

Petorica pritvorenih katalonskih dužnosnika, koja su prošli mjesec na parlamentarnim izborima u Španjolskoj osvojila mjesta u parlamentu, nakratko su danas napustili pritvor pored Madrida pod jakim mjerama sigurnosti, kako bi sudjelovali na konstituirajućoj sjednici. Oni su i jučer bili prevezeni policijskim automobilima iz zatvora Soto de Real, udaljenog 48 kilometara od Madrida do parlamenta u centru glavnog grada, kako bi primili i predali potrebne dokumente.

Kada su ušli u dvoranu, pljeskom su ih pozdravili zastupnici njihovih stranaka, Republikanske ljevice Katalonije (ERC) i Zajedno za Kataloniju (JxCat), kao i članovi Nacionalističke baskijske stranke (PNV).

Španjolski Vrhovni sud im je prošli tjedan dopustio preuzimanje zastupničkih mjesta osvojenih na izborima 28. travnja, no nije ih oslobodio nastavka sudskog procesa.

Uz njih petoricu, još sedmero katalonskih dužnosnika nalazi se na suđenju u Madridu koje bi moglo potrajati nekoliko mjeseci. Referendum o nezavisnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na obali Sredozemnog mora, održan u listopadu 2017., bio je zabranio španjolski ustavni sud.

Nakon što se vrate u zatvorsku ćeliju, zastupnici će moći ili prepustiti svoja mjesta u parlamentu stranačkim kolegama ili riskirati izgledno nesudjelovanje na sjednicama parlamenta. Zasad nije sigurno hoće li moći sudjelovati na budućim sjednicama. Poput ostalih zastupnika predan im je kovčeg s logotipom parlamenta. U njemu se nalazi iPhone i malo računalo, no Laura Borrás, zastupnica stranke Zajedno za Kataloniju, rekla je kako im je zabranjeno to unijeti u pritvor.

Sjednica obilježena stranačkim prepucavanjima

Španjolske oporbene stranke, Narodna stranka desnog centra i stranka centra Građani, zatražile su da se pritvorene “odmah suspendira”.

“Za španjolski narod je uvreda da zastupničko mjesto i javni novac dobivaju oni koji su procesuirani zbog udara na našu demokraciju“, rekao je Albert Rivera, vođa Građana.

“Predsjedništvo parlamenta treba odmah djelovati, usvojiti naš zahtjev, te automatski suspendirati pritvorenike”, dodao je.

On se poziva na članak 21. pravilnika parlamenta u kojem je navedeno da se prava zastupnika suspendiraju dok se zastupnik nalazi u pritvoru. Predsjedništvo parlamenta još uvijek nije donijelo odluku.

Pablo Iglesias, vođa Podemosa, srdačno je prilikom ulaska u parlament pozdravio Katalonce dovedene iz pritvora.

“Oni su zastupnici jer su građani htjeli da budu zastupnici te trebaju moći slobodno zastupati stanovnike koji su ih izabrali”, rekao je Iglesias u obraćanju novinarima.

“Smatram da predsjedništvo mora djelovati u skladu sa zakonom i onime što kaže Vrhovni sud. No moje političko mišljenje znate: oni su pritvoreni, još uvijek nisu osuđeni za ništa, pa bi trebali moći zastupati stanovnike koji su ih izabrali”, dodao je.

Podemos, koji je na izborima osvojio 42 mjesta, mogao bi biti koalicijski partner PSOE-u u pokušaju formiranja velike lijeve koalicije, no zasad nema naznaka da bi mogli pridobiti ostale stranke u dobivanju potrebnih 176 zastupnika

U nikad tako podijeljenom parlamentu, gdje se pet stranaka nadalo dolasku na vlast, sjednica je bila obilježena povicima i prepucavanjima. Diljem Španjolske se 26. svibnja održavaju regionalni, lokalni te izbori za Europski parlament./Hina