Published On: Pet, lip 24th, 2016

Madrid će tražiti podjelu suvereniteta nad Gibraltarom

MADRID – Španjolska će zatražiti podjelu suvereniteta nad Gibraltarom nakon što je na jučerašnjem referendumu u Britaniji pobijedila opcija za izlazak te zemlje iz EU, rekao je danas vršitelj dužnosti španjolskog ministra vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margaljo.

“To je sada potpuna promjena izgleda koja otvara nove mogućnosti za Gibraltar kakve nisu bile prisutne već duže vrijeme. Nadam se da je formula podjele suvereniteta, španjolska zastava na Stijeni, mnogo bliža nego ranije”, naglasio je Garcia-Margaljo. Malo otok kod južne obale Španjolske, koje je teritorija Britanije od 1713. godine i među lokalnim stanovništvom poznato kao “Stijena”, predstavlja veliku prepreku u englesko-španjolskim odnosima.

Vlada Gibraltara odbila je komentirati rezultate referenduma u Britaniji i ukazala na prethodna priopćenja u kojima se navodi da je formula podjele suvereniteta odbijena sa 99 posto glasova na prethodno održanom plebiscitu. On je naglasio da će Španjolska vršiti pritisak da Gibraltar ostane izvan pregovora EU i Britanije nakon pobjede “Breksita”. “Cilj su bilateralni razgovori i zahtjev za podjelu suvereniteta, a na kraju kontrola Španjolske nad Gibraltarom”, dodao je Garcia-Margaljo.