Published On: Sub, sij 18th, 2020

Macron evakuiran iz kazališta

Snage sigurnosti Francuske evakuirale su predsjednika zemlje Emmanuela Macrona iz teatra “Les Bouffes du Nord” u Parizu zbog napada antivladinih prosvjednika.

 

Veća grupa prosvjednika okupila se ispred kazališta nakon što je na društvenim mrežama objavljena informacija da se predsjednik Macron nalazi u zgradi.

Uzvikujući slogane protiv Macrona prosvjednici su pokušali ući u kazalište, a francuska policija evakuirala je predsjednika.

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sustava u Francuskoj je bio povod za prosvjede i štrajkove koji traju od 5. prosinca prošle godine.

Administracija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona novim planom zagovara da se visina mirovine izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tijekom cijele karijere, a ne na osnovu plaća iz posljednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim mirovinama za buduće umirovljenike.

Macronov plan predviđa i izmjene u kriterija zahtjevnosti različitih zanimanja, a što će u konačnici oduzeti pravo prijevremenog umirovljenja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.