Published On: Pon, lip. 4th, 2018

Maćeha studenta kojeg je zatvorio Erdoganov režim: Šokirani smo, Selmir je žrtva i nevin je

Almira Mašetović, maćeha studenta Selmira Mašetovića iz Gradačca koji je uhićen zbog sumnje da je navodni pripadnik pokreta Fetullaha Gulena, kojeg turske vlasti dovode u vezu s terorizmom, tvrdi da je taj mladić žrtva nesretnih okolnosti i događaja koji posljednjih godina potresaju Republiku Tursku, te da nije nikakav terorist.

Ona je  izjavila da je Selmir priveden u utorak 22. svibnja i da od tada nemaju kontakta s njim.

Zadnje ispite na završnoj godini je trebao imati u naredni četvrtak, a onda se dogodila drama.

 

“Mi smo šokirani! Ja mu nisam rođena majka, ja sam mu maćeha, ali ja sam to dijete podigla, volim ga kao svoje i dala bih glavu da je nevin. On nije, niti može biti kriv. Sve su to dezinformacije. Selmir je vjerujte žrtva okolnosti. To je urađeno na pravdi Boga. Tko god zna Selmira ne može  vjerovati da se ovo dogodilo, ni rodbina, ni susjdei ni prijatelji…”, govori kroz suze  Almira.

Dodaje kako im je Selmir javio da neće biti dostupan nekoliko dana, te da mu je telefon u kvaru.

“Vjerovatno nije želio da nas sekira. Zasigurno je mislio da je to nesporazum, da je neko obično saslušanje, a onda je uhićen…

Dijete je svjesno da nije krivo. Tvrde da je imao nekakvu aplikaciju, a znamo da je telefon kupio u Turskoj. Vidite, kada se dogodio pokušaj vojnog puča u Turskoj, on je bio ovdje u BiH.

Da je za bilo šta odgovoran, sigurno ne bi više ni išao u Tursku zar ne?!”, ističe ona.

Selmir je, navodno, uhićen zajedno s jednim studentom iz Kine u zapadnoj turskoj provinciji Usak, za zapadu Turske.

Porodica doznaje da je u pritvoru i da mu je moguća posjeta.

Stupili su kontakt sa Ambasadom i Konzulatom BiH u Turskoj.

“Kazali su nam da nije sigurno da bilo ko od rodbine ide tamo, recimo otac, jer bi i on mogao biti uhićen”, dodaje Almira.

Mašetović je rođen 19. rujna 1994. godine u Donjoj Međeđi, prebivalište mu je u Gradačcu.

Kako kaže Almira, završio je Behrem-begovu medresu u Tuzli i nikada nije pravio bilo kakve probleme, ni  obitelji niti svojoj okolini.

“Da bi upisao psihologiju u Turskoj, uvjet je bio da nauči turski jezik. Bio je godinu dana u Turskoj. Nikakvih problema nije bilo. Onda je upisao fakultet. Ispite je davao u roku.  Nikakve mrlje to dijete nije imalo. Stvarno je bio za primjer. Dolazio je kući, jer je znao da se spremao i da je zasigurno položio. Sve je bilo super. I kada je bio tu nije nigdje posebno izlazio, klanjao je pet vakat namaza, bio nadasve primjeran”, navodi ona.

Porodica kontaktira sve ljude za koje vjeruju da mogu pomoći.

“Svi govore da Bakir Izetbegović u 24 sata može riješiti ovaj nesporazum.

Mi smo obični građani, do Bakira ne možemo doći kao obični građani”, dodaje ona.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH potvrdilo je uhićenje.

Generalni konzulat BiH u Istanbulu dobio je informaciju od Tužilaštva Republike Turske da se vodi postupak protiv ovog državljanina BiH.

Mašetović se zajedno još nekolicinom drugih osoba, tereti se da je povezan sa pokretom FETO Fethullaha Gulena za kojeg Ankara tvrdi da je organizator vojnog puča u Turskoj u srpnju 2016. godine.

Turski mediji navode da je pod istragom ukupno 14 studenata koji dolaze iz različitih krajeva svijeta.

Oni su navodno koristili aplikaciju ByLock kojom je moguće kodirati međusobnu komunikaciju.

Turski list Daily Sabah prenio je informaciju o uhićenju studenta iz Bosne i Hercegovine koji je zajedno sa studentom iz Kine lišen slobode u u zapadnoj turskoj provinciji Usak.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Oznake:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer