Luka Bojović se nakon deset godina vraća u Srbiju

MADRID – Luka Bojović, jedan od bivših Zemunaca, pušten je iz zatvora u Španjolskoj, gdje je proveo 10 godina, a večeras će biti deportiran u Srbiju. U Beograd je stigao komercijalnim letom iz Madrida u pratnji španjolske policije, javljaju beogradski mediji.

Po dolasku u Beograd, uz jake mjere osiguranja, Bojović se prevozi u policiju, gdje mora proći proceduru utvrđivanja identiteta i podnošenja zahtjeva za osobne dokumente i putovnicu.

Protiv njega se u Srbiji ne vodi sudski postupak.

Podsjetimo, Bojović je 2012. uhićen u Valenciji s Vladimirom Milisavljevićem, članom zemunskog klana, zbog sumnje da je 2009. u Madridu ubio Milana Jurišića Jureta.

Luka je za ovo djelo oslobođen, ali je osuđen na 18 godina zatvora zbog krivotvorenja isprava, zločinačkog udruživanja i posjedovanja oružja.

Istodobno mu se sudilo u Beogradu zbog sumnje da je vođa skupine koja je naslijedila zemunski klan. Bojoviću je tada “namjestio” Sretko Kalinić, koji je u to vrijeme već služio 40-godišnju kaznu za ubojstvo Zorana Đinđića i druge likvidacije i zločine jer ga je etiketirao kao vođu skupine.

Naveo je, kako stoji u optužnici, da je Luka rukovodio grupom, da im je pronalazio mjesto “odrezaka”, sređivao novac, dokumente, pomagao im u bijegu, a oni su zauzvrat izvršavali njegove naloge, uključujući i ubojstva. . Oslobođen je jer je sudsko vijeće ocijenilo da iskaz Sretka Kalinića nije dovoljan dokaz.

Inače, dok je bio u zatvoru u Španjolskoj, Lukinog rođenog brata Nikolu Bojovića likvidirao je Miloš Delibašić u centru Beograda. Za to ubojstvo osuđen je na 30 godina, a na suđenju je izjavio da je to zbog krvne osvete.

Naime, 2009. godine otet je Slobodan Radonjić, koji je u kumskim odnosima s Branislavom Šaranovićem. Sumnja se da je otmicu izvela kriminalna skupina iz Bara predvođena Lukom Đurovićem, koji je navodno surađivao s Bojovićem. Tada je počeo sukob između Bojovića i braće Šaranović. Nedugo zatim u Beogradu je ubijen Branislav Šaranović, a dvije godine kasnije i njegov kum Danilo Radonjić. Slobodan Šaranović ubijen je u Budvi 2017. godine.

Tijekom tih likvidacija ubijeni su ljudi koji su bili bliski Luki. Prvi na “listi” bio je Rade Rakonjac, bivši tjelohranitelj Željka Ražnatovića Arkana. Četiri godine kasnije, odnosno 2018. godine, ubijeni su Dragoslav Miloradović, Bojovićev kum i advokat Dragoslava Ognjanovića.

more recommended stories