Published On: Čet, svi 23rd, 2013

LONDON: Mačetom ubio vojnika na sred ulice i vikao Allah akhbar

LONDON – Nasred ulice u jugoistočnom dijelu Londona dvojica muškaraca napala su i mačetom ubila jednog vojnika. Tijelo su odvukli na cestu te su, mašući oružjem, od šokiranih prolaznika tražili da ih fotografiraju. Krvavi napad mačetom ili sličnim oružjem nasred ulice u jugoistočnom dijelu Londona šokirao je Veliku Britaniju. Dvojica neidentificiranih muškaraca u poslijepodnevnim su satima na području WOOLWICH napali i mučki ubili jednog pripadnika britanskih oružanih snaga, prenosi Dnevnik.hr.
Vojnik je imao oko 20 godina, a ulicom je hodao u majici kratkih rukava s logotipom jedne humanitarne organizacije za pomoć vojnim veteranima. Prema izvješću BBC-ja, napadači su nosili tradicionalnu muslimansku odjeću, a dok su ubijali vojnika vikali su ‘Allahu akhbar’ ili ‘Bog je velik’. I oni su navodno bili tek nešto stariji od 20 godina.
‘Ponašali su se kao luđaci, poput životinja. Odvukli su ga [ubijenog vojnika] s pločnika i bacili tijelo nasred kolnika ‘, rekao je svjedok James, a prenosi BBC. Dodaje kako su zatim počeli mahati mačetom i pištoljem, tražeći od šokiranih prolaznika da ih fotografiraju i snimaju mobitelima, ‘kao da su htjeli biti na televiziji’.
Nedugo zatim na mjesto zločina stiglo je nekoliko policijskih ophodnji. Uslijedio je kraći oružani obračun u kojemu su obojica napadača dobila metak. Prebačeni su u bolnicu, a jedan od njih je u kritičnom stanju.
Zločin je uznemirio britansku javnost i alarmirao tamošnje vlasti. Premijer David Cameron, koji je danas u posjetu Francuskoj, napad je nazvao ‘uistinu šokantnim’, a ministrica unutarnjih poslova Theresa May u njegovoj je odsutnosti sazvala izvanredni sastanak Cobre, posebnog vladinog tijela za izvanredne situacije.
BBC javlja kako britanske vlasti ubojstvo tretiraju kao mogući teroristički napad. Ulica Woolwich, u kojoj se zločin dogodio, u trenutku pisanja ove vijesti bila je blokirana. Na helikopterskim snimkama prikazanima u britanskim medijima na mjestu događaja vidljiva je oveća krvava mrlja te jedno slupano osobno vozilo.