Subota, 13 travnja, 2024

LOKALNIH IZBORA ĆE BITI: Izabran i datum

Must Read

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Ahmet Šantić u razgovoru za Anadoliju rekao je kako mu se čini da više nema nikakvog spora oko toga da li će lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini biti, te da bi se oni trebali održati u redovnom terminu, prve nedjelje u desetom mjesecu, odnosno 2. listopada.

“Tu, čini mi se, nema više nikakve rasprave oko odlaganja lokalnih izbora. Ni na Interresornoj radnoj grupi za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u protekla dva dana u Čapljini od predstavnika političkih stranaka nismo čuli neke priče da se ne ide u pravcu održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Za sada, sve kako ide u onom normalnom zakonskom okviru i terminu i Središnje izborno povjerenstvo BiH u svibnju bi trebalo donijeti odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora. Mislim da bi izbori trebali bili održani 2. listopada, a u skladu sa zakonskim odredbama, mi ćemo 150 dana prije donijeti odluku o njihovom održavanju. Dakle, lokalni izbori u BiH će biti u redovnom terminu, jer nema vjerskih praznika u tom periodu”, istaknuo je Šantić.

Predsjednik SIP-a BiH, koji je u protekla dva dana u Čapljini kao član sudjelovao u radu Interresrne radne grupe za pripremu i utvrđivanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, istaknuo je da su dogovorene “tehničke promjene koje su odraz vršenja intervencije na Izborni zakon BiH”.
“One se uglavnom odnose na rješenja koja bi u nekim segmentima trebala pomoći organima za provedbu izbora, pa tako i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. Usaglasili smo za sada tridesetak amandmana na Izborni zakon BiH. Vidjet ćemo na posljednjem sastanku Interresorne radne grupe precizno da li će još nekih intervencija biti, a kada bi trebalo i potpisati i usvojiti predložene amandmane”, naveo je Šantić.

Istaknuo je da “ono što se očekivalo, a posebno on osobno, jesu neka rješenja za biračke odbore”. “Tu nekih rješenja nema, odnosno nema nekih posebnih pomaka u smislu prijedloga. Ostaje sličan način i formiranja biračkih odbora i ostalo. Ostalo je otvoreno pitanje u smislu predlaganja kandidata za članove biračkih odbora. Bilo je diskusija da li da se imena kandidata za članove biračkih odbora dostave prije dana žrijebanja. To je pitanje ostavljeno za posljednju sjednicu. Na taj način bi se pokušala ta trgovina na biračkim odborima spriječiti na način da se liste dostave prije žrijebanja, a ne sedam dana nakon rezultata žrijeba, kao što je sadašnje rješenje. Ostale stvari su iste. Nema nekih pomaka”, istaknuo je Šantić.

Manipulacije na biračkom mjestu

Predsjednik SIP-a BiH i član Interresorne radne grupe ocijenio je da u “normativnom smislu, zakonskom, kada se tiče rješenja i procedura na biračkom mjestu i načinu rada, vjerovatno neće biti određenih pomaka ni u konačnoj fazi”.

“Mi ćemo podzakonskim aktima koje nam omogućava Izborni zakona BiH pokušati da neke procedure riješimo i na samom biračkom mjestu u smislu načina unosa rezultata, prije svega, općinskih izbornih komisija. Pokušat ćemo to da usavršimo u smislu transparentnosti i da budemo što efikasniji na samom biračkom mjestu s obzirom da imamo u vidu da je ostao isti normativni okvir. SIP BiH je tražio strožije sankcioniranje članova biračkih odbora. Mi smo oko 800 članova sankcionirali novčano i zabranom angažiranja u izbornoj administraciji na četiri godine”, naglasio je Šantić. Poručio je kako je na svim faktorima, i njima kao SIP-u, da pokušaju da spriječe ono što se događači neizravno na biračkim mjestima u prethodnom periodu.
“Svi članovi SIP-a BiH će to učiniti i na način da se u obuci potencijalnim članovima biračkih odbora skrene pažnja i kaznene odgovornosti i prekršajne i svega onog što može biti proizvod njihovog manipulativnog rada na biračkom mjestu”, ocijenio je Šantić.

Naveo je kako bi se na sjednici Intrresorne radne grupe u Sarajevu 22. ili 23. veljače trebali finalizirati svi amandmani. Osim pitanja predlaganja kandidata za članove biračkih odbora u smislu vremenskog dostavljanja imena, na Interresornoj radnoj grupi, naveo je Šantić, razmotrit će se i još nekoliko otvorenih pitanja, kao što je mirovanje mandata kao novi institut koji se pokušava definirati.

“Tako da bi nakon toga formulirali tekst amandmana sa obrazloženjima pojedinih rješenja i uputili bi ih u skladu sa Poslovnikom da idu u parlamentarnu proceduru. O kakvoj će se dalje formi razmatranja raditi, odlučit će parlamentarci”, rekao je Šantić. Na posljednjoj sjednici Interresorne radne grupe će se definirati i konačne odredbe izmjena i dopuna Zakona o financiranju političkih partija BiH koji je također razmatran na zasjedanju u Čapljini. Utvrđeno je pet amandmana koji su u skladu sa preporukama Skupine zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) Vijeća Europe.
“Veoma sam zadovoljan jer su članovi Interresorne radne grupe iskazali veliki podršku u tom smislu da se odredbe Zakona o finansiranju političkih partija BiH usklade sa odredbama GRECO-a. Tako da će konačan epilog rada Interresorne radne grupe, ako ne bude određenih odstupanja, a ne bi trebalo, biti tridesetak amandmana na Izborni zakon BiH i pet amandmana na Zakon o finansiranju političkih partija BiH. Ako bude šta još definirano nabolje, bit će dobro za sve nas”, poručio je Šantić.

Podizanje optužnice

Kada je u pitanju stav Središnjeg izbornog povjerenstva BiH vezano za kandidaturu Bakira Dautbašića za ministra prometa i komunikacija BiH, protiv kojeg je Tužiteljstvo BiH zatražilo potvrđivanje optužnice za više kaznenih djela, a između ostalog i za utjecaj na rad pravosuđa predsjednik te državne institucije, Ahmet Šantić rekao je kako se ništa nije izmijenilo.

“Ništa se nije promijenilo nakon što je zatraženo podizanje optužnice. SIP BiH je dao suglasnost. Suglasnost smo dali jednostavno u smislu onoga na što nas obavezuje Izborni zakon BiH. Bilo kakve stvari kojim bi se kandidatura osporavala nismo dobili od bilo koje institucije, ali sumnjam da bi se išta i moglo promijeniti u smislu one naše prve odluke s obzirom na to da mi dajemo one osnovne podatke koji su predviđeni Izbornim zakonom BiH. U tim podacima ne traži se, odnosno ne odnosi se ništa na sporenja vezano za kaznenu odgovornost niti podizanje optužnice. Nema nekakvih novih momenata u tom smislu”, poručio je Šantić.

Istaknuo je da SIP BIH “nema nikakvih razloga za reakciju ni kada je u pitanju status Fahrudina Radončića kao izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a koji se nalazi u jednomjesečnom pritvoru”.

“Izborni zakon BiH definira prestanak manadata i to u slučaju kazne zatvora od šest mjeseci i više. Dakle, u tom slučaju to je jedina zakonska mogućnost za prestanak mandata kada se radi o kaznenom postupku i utvrđivanju odgovornosti”, poručio je u razgovoru za Anadoliju Ahmet Šantić, predsjednik SIP-a BiH i član Interresorne radne grupe.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -