Četvrtak, 18 srpnja, 2024

LOKALNI IZBORI Poraz Angele Merkel, uspon ekstremnih desničara

Must Read

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel izgubili su u dva od tri pokrajinska parlamenta na izborima u nedjelju, a uspjeh je ostvarila protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja je ušla u sva tri parlamenta, pokazale su izlazne ankete.

Stranke kancelarke Merkel izgubila je u pokrajinskom parlamentu Baden-Wuerttemberga i Porajnju-Falačkoj (Rheinland-Pflaz), prema izlaznim anketama.

Analitičari tumače da su njemački birači kaznili kancelarku zbog njene politike otvorenih vrata prema izbjeglicama kojih je više od milijun ušlo u Njemačku u 2015.

Na pokrajinskim izborima za parlament Saske-Anhalt u bivšoj istočnoj Njemačkoj gdje su konzervativni kršćanski demokrati (CDU) i dalje najveća stranka, AfD je osvojio 21,5 posto glasova, prema izlaznim anketama.

Također prema izlaznim anketama AfD je u Baden-Wuerttembergu i Poranju-Falačkoj osvojio 12,5 odnosno 10 posto glasova.

Foto: AfD Facebook

Ti rezultati znače da je stranka krajnje desnice sada zastupljena u polovici od 16 njemačkih saveznih pokrajina čime ostvaruje dobru startnu poziciju za savezne izbore 2017.

Prije izbijanja izbjegličke krize AfD je bila stranka na silasku, rastrzana unutarašnjim sukobima i borbom za vlašću. No na krilima protuizbjegličkog pokreta u mnogim dijelovima zemlje AfD je doživjela renesansu i u dobroj mjeri bi mogla promijeniti uobičajen politički krajobraz Njemačke.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -