Utorak, 16 travnja, 2024

Lokalni izbori – 21 godina daytonskog neuspjeha

Must Read

Lokalni izbori trebali bi biti pravi festival demokracije, izbori na kojima dominiraju konkretne teme, daleko konkretnije i šarolikije od onih na državnoj razini, teme koje se tiču svakodnevnog života građana u lokalnim sredinama. Izvrsnost kandidata trebala bi, 21-u godinu nakon Daytona biti osnovna karakteristika kod odluke za kog glasovati. Lokalni izbori trebali bi omogućiti nezavisnim kandidatima ulazak u politiku i djelovanje na lokalnoj razini.
Umjesto toga što su lokalni izbori u BIH? Tek test popularnosti pojedinih stranaka na državnoj razini.
Lokalni izbori u BIH potpuno su obesmišljen čin. Umjesto lokalnih tema, kandidati za loko načelnike bave se temama preuređenja države, u svojih 5 minuta umjesto da se dotaknu komunalne problematike, oni ruše predsjednike država, govore o odnosima BIH i drugih zemalja, bave se povijesnim naslijeđem, jedni si daju moć faraona pa najavljuju pritvaranje kompletne administracije, zaboravljajući da se takmiče za izvršnu a ne sudsku vlast .
Jedni doduše optužuju dosadašnje načelnike kako nisu privukli strane investicije. Doista, tisuće je stranih investitora potjerano iz BIH. BIH je , kaže Forbes najpoželjnije mjesto za investiranje. Investitori naprosto trče uložiti pare u BIH zato što im se sviđaju zemlje u kojima se zvecka ratom, Gadafijem, nasmiješenim Arapima i otcjepljenjima.
Nisu krivi građani, nisu niti stranke, niti vrijeme u kojem živimo što je to tako. Osnovni krivac što lokalni izbori u BIH nemaju smisla jeste Dayton, OHR, i oni koji uporno 21 godinu ne dopuštaju unutarnju demokratsku evoluciju, BH društva, evoluciju koja bi omogućila tranziciju društva iz nametnutog ustava u demokratski.
Tek sa skidanjem Petritscheve luđake košulje s ove zemlje, rješavajna ključnih međuetničkih trvenja među tri BH nacionalizma, na način da ih se rješi a ne izignorira, BIH će dobiti šansu imati jednog dana i normalne lokalne izbore.
Do tada lokalni izbori bit će tek puko prebrojavanje.
U RS-u prebrojavanje na Dodikove i one druge. U bošnjačkim djelovima prebrojavanje na prave Bošnjake i one koji su odlutali u sekularizam, a u hrvatskim krajevima “potvrda našeg nacionalnog ponosa” i opet prebrojavanje.
Najbrutalnije prebrojavanje pak, dogodit će se u Srednjoj Bosni. Premda Hercegovina važi za “desnu” utvrdu HDZ nacionalizma, lokalni izbori u Srednjoj Bosni dokaz su potpunog kraha međunarodne politike u BIH.
U SrednjojBosni niti jedna lista mimo HDZ-a i SDA ne može proći. Lokalni izbori svode se na borbu mi ili oni. Nema treće opcije. I ta činjenica namjerno se prešućuje u medijima.
U Hercegovini, koju se naziva režimskom i jednoumnom, “Režim” je toliko opasan da čak i stranke koje su hrvatsko kolektivno pravo izručile Sarajevu 2010-e godine još uvijek normalno egzistiraju, rade skupove, mašu s medija, naročito sarajevskih, i optužuju druge za korupciju. Korupcija u kojoj su sudjelovali, uz političku izdaju, naravno sada nije važna, jer oni žele bolje naše gradove od nas. Podržimo ih. Ta kokoši smo. Kome je do pamćenja. To zamara.
Poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -