Published On: Wed, Jul 8th, 2020

Ljutite mladenke prijete Capaku zbog moguće zabrane vjenčanja

Karantena je dobra, ali neodrživa, moramo se naviknuti na suživot, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govoreći o “plesu” s koronavirusom.

Capak je rekao kako naziv hammer and dance (čekić i ples) dolazi od poznatog svjetskog epidemiologa, a znači da će se prvo morati karantenizirati, a nakon toga naučiti živjeti s virusom.

– Jer karantena je dobra, ali je neodrživa. Sa psihološkog, gospodarskog, svakog stajališta ne može karantena dugo trajati, i zbog toga se moramo naviknuti na suživot, držati se mjera i, kao što kaže ovaj drugi naziv te strategije, plesati s virusom koliko je to moguće, rekao je Capak.

Dodao je da je u čitavoj Europi svima koji su popustili mjere narastao broj novooboljelih, pa tako i u Hrvatskoj.

– Sad je jako bitno da što ranije otkrijemo izvor zaraze, nekoga tko je zaražen, bolestan i da njegove kontakte stavimo u samoizolaciju, a njega izoliramo da ne može dalje širiti virus. Ako u tome budemo uspješni, držat ćemo stvar pod kontrolom. A nadamo se da ćemo biti uspješni, rekao je Capak.

Na pitanje hoće li se uvoditi restrikcije rekao je da sve stoji na stolu i da o svemu razgovaraju, ali da one nikad ne završavaju dobro, već stvaraju revolt, pa smatra da je edukacija bolje rješenje.

– Čim smo rekli da ćemo smanjiti broj… Nismo nikad rekli da ćemo zabraniti vjenčanja, ja nikad nisam govorio o zabrani, nego sam govorio o strožim mjerama, rekao je Capak, dodajući da je već dobio stotinjak mailova od ljutitih mladenki i organizatora takvih evenata.

– Neki su pristojni pa apeliraju, a neki su bezobrazni, prijeteći i tako dalje, rekao je Capak.

Što se tiče situacije na granicama, konkretno sa Slovenijom, odbacio je tvrdnju da idemo prema crvenoj listi rekavši da se držimo na sredini žute liste.