Published On: Ned, ruj 27th, 2020

NAKON ŠTO JE “MILJENIK WASHINGTONA” POSTAO VAZAL SDA,DF SE POTKOPAVA I NA RAZINI EUROPE: Komšenkovi traže da Brussels sankcionira vlastitu članicu

Demokratska fronta smatra da je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković tijekom virtualnog govora na Skupštini UN-a, kao premijer zemlje članice Europske unije, na direktan način pozvao na neprovođenje presuda Europskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

”Činjenica je naime da se iza fraza i političkih konstrukcija koje je Plenković izgovorio na Skupštini UN-a, poput tobožnje potrebe za ostvarivanjem pune konstitutivnosti i donošenja odgovarajućeg Izbornog zakona, zapravo krije direktan poziv za opstruiranjem provođenja presuda Europskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Poznato je da je isti Sud u presudi Zornić konstitutivnost označio kao posljedicu činjenja genocida i etničkog čišćenja, što se jasno vidi iz točke 45. spomenute presude, te je shodno tome u cilju otklanjanja diskriminacije potrebno odbaciti taj princip.

U tome smislu, kao dokaz tvrdnje, citiramo tačku 45. spomenute presude;

U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i ”etničkim čišćenjem” (vidi ibid., tačka 45). Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na ‘konstitutivne narode’ kako bi se osigurao mir”.

Umjesto toga, i suprotno presudama Europskog suda za ljudska prava, premijer Republike Hrvatske poziva na dodatno jačanje toga principa, a dodatno jačanje tog principa moguće je tek opstruiranjem provođenja presuda Europskog suda.

S tim u vezi, Demokratska fronta smatra da institucije Europske unije trebaju primjerno sankcionirati političku i javnu opstrukciju provođenja presuda Europskog suda za ljudska prava od strane premijera zemlje članice EU”, priopćeno je iz DF-a.

TRANSPARENT IZ TUZLE KOJI JE DIGAO HRVATE NA NOGE: “Kolac za Čovu i ‘do jaja’ za Kolindu”