Published On: Ned, sij. 28th, 2018

LJUBUŠKI: Dodijeljena javna priznanja, a evo tko su dobitnici

Vijećnici Općinskog vijeća Ljubuškog odlučili su kome će ove godine dodijeliti javna priznanja općine Ljubuški za 2017. godinu. Riječ je o tri javna priznanja: “Zlatni grb općine Ljubuški”, “Nagrada općine Ljubuški za životno djelo” i “Godišnja nagrada općine Ljubuški”.

Priznanje “Zlatni grb općine Ljubuški” dodijelit će se Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, “Nagrada općine Ljubuški za životno djelo” Ljubušaku prof. dr. sc. Vedranu Ćoriću i “Godišnja nagrada općine Ljubuški” gospodarskom društvu Karliko d.o.o. iz Ljubuškog. Svoju odluku vijećnici su detaljno obrazložili navodeći sve ono dobro, uspješno i pozitivno što su sva tri dobitnika učinila i postigla svojim radom i djelovanjem, doprinoseći i zadužujući općinu Ljubuški i njezine građane. “Zlatni grb” Ministarstvu obrane RH dodjeljuje se zbog pomoći u gašenju požara u Ljubuškom u kolovozu prošle godine, kada se vatra približila većem broju kuća u Gornjim Radišićima, Mostarskim Vratima te tvrđavi hercega Stjepana. Općinski čelnici uputili su zahtjev za pomoć i ona je ubrzo stigla, prenosi Ljportal.com

– Za samo tri sata od upućenog zahtjeva, kanaderi su nadlijetali nebo nad Ljubuškim i kroz sat vremena ugasili požar, koji je zahvatio više hektara guste borove šume. Na odobrenju angažmana kanadera, općinska vlast Ljubuškog posebno je zahvalna ministru obrane u Vladi RH, generalu Damiru Krstičeviću, koji je imao ključnu ulogu u brzini intervencije – kaže se u obrazloženju.

Općina Ljubuški dodjeljuje “Nagradu za životno djelo” svome sugrađaninu, prof. dr. sc. Vedranu Ćoriću, kao najpoznatijem transplantacijskom kardiokirurgu u Hrvatskoj, koji je, uz veliki broj operacijskih zahvata na “otvorenom srcu” koje je u svojoj karijeri učinio, napravio i najveći broj transplantacija srca na ovom području Europe. Od ukupno transplantiranih 120 srca u Hrvatskoj do 2008. godine, osobno ih je napravio više od 40, od 1997. do 2007. godine operirao je kod više od 600 djece prirođene srčane mane te obavio najveći broj operacija u cirkulacijskom arestu, radi operacije bolesti aorte. Autor je dvaju sveučilišnih udžbenika iz područja transplantacije organa i bolesti srca, trenutačno je zaposlen na Klinici za kirurgiju UKC Ljubljana, kao kardiokirurg i profesor kirurgije, a docent je na Madicinskom fakultetu u Zagrebu i Mostaru.

“Godišnja nagrada općine Ljubuški” dodijelit će se gospodarskom društvu Karliko d.o.o. zbog doprinosa te tvrtke ukupnom gospodarskom razvoju općine Ljubuški.

Društvena odgovornost

U obrazloženju stoji da je riječ o jednoj od rijetkih prijeratnih tvrtki na ovom području, koja se očuvala do danas. Osnovana je 1986. godine, kada je imala samo dvoje zaposlenih, bavi se uvozom i distribucijom mesa i mesnih prerađevina, preradom i proizvodnjom mesnih proizvoda, distribucijom i prodajom nafte i naftnih prerađevina, a odnedavno i ugostiteljstvom. Prizvodni pogoni i sjedište tvrtke su u Ljubuškom, a vlasnik je i 18 maloprodajnih objekata diljem BiH. – Riječ je i o društveno odgovornoj tvrtki koja pomaže najugroženijem stanovništvu naše općine, kroz sudjelovanje u svim humanitarnim akcijama Karliko je također i redoviti sponzor kulturnih događaja u Ljubuškom – ističe se u obrazloženju odluke. Priznanja će se uručiti sljedeći mjesec, na svečanoj sjednici OV-a Ljubuški, u povodu proslave Dana općine.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer